Acasă Politic Cine sunt parlamentarii care îi vor reprezenta pe românii de pretutindeni în...

Cine sunt parlamentarii care îi vor reprezenta pe românii de pretutindeni în noul Legislativ

sursa foto: Camera Deputaților

În urma alegerilor pentru noul Legislativ al României și a redistribuirii voturilor, parlamentarii care îi vor reprezenta românii din afara granițelor (diaspora și comunitățile istorice) în următorii patru ani suntSenat

radu-mihail-usr
sursa foto: Facebook

Radu Mihail (USR)

Absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din București, Radu Mihail are o experiență de peste 20 de ani în management, fiind implicat în lansarea de noi produse și soluții în dezvoltarea și structurarea întreprinderilor. Și-a completat educația obținând diploma de studii post-universitare în dezvoltarea economică a întreprinderilor de la INDE (Institutul Național de Dezvoltare Economică, ASE Bucuresti/CNAM Paris) la care a adăugat în 2008 un Executive MBA de la HEC School of Management Paris.

A lucrat și codus echipe în Europa (România, Frața, Italia, Marea Britanie) și Statele Unite, în medii multiculturale, în perioade de succese importante, dar și de crize profunde.

Domeniile economice principale în care a activat sunt TIC și energie, în companii multinaționale precum France Telecom/Orange, Motorola și CGGVeritas. A condus activități de concepere și lansare pe piață a unor produse și servicii diverse, de la telefoane mobile la achiziții de date geofizice. A avut un rol important în crearea și dezvoltarea unor organizații, în pregatirea și gestionarea de fuziuni/achiziții de întreprinderi.

A trecut prin postura de întreprinzator în tehnologie de vârf în România anilor ’90 și a redevenit întreprinzator în 2014, creând o activitate de sprijin pentru dezvoltarea IMM-urilor.

De mai bine de cinci ani colaborarează cu departamentul Executive Education al HEC Paris ca îndrumător în realizarea lucrării de diploma pentru participanții la programul Executive MBA.

Viorel Badea (PNL)

A absolvit Universitatea Bucureşti, cu o Diplomă în ştiinţeviorel-badea-pnl filologice româno – italiene și are o diplomă în studii umaniste italiene la Universita’ per gli Stranieri Perugia. A fost secretar de stat în Guvernul României, Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare (DRRH), Consilier al Guvernului României, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Consilier la Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni. Din 2008 este senator în circumscripţia 43 Diaspora.

 Camera Deputataților

manuel-costescu-usr
sursa foto: Facebook

Manuel Costescu (USR)

S-a născut și a copilărit la Sibiu, fiind elev al Liceului Brukenthal. Ulterior, a aplicat pentru studiile universitare în Statele Unite ale Americii, fiind acceptat cu bursă completă la Universitatea Brandeis, unde a studiat economie și matematica. După o studenție în care a lucrat dar a și călătorit foarte mult (Africa, America de Sud), s-a angajat într-o firmă de consultanță renumită pentru capacitatea de gestiune a riscului în cadrul sectorului energetic (The Brattle Group).

 A fost acceptat la Harvard Kennedy School of Government pentru a studia administrație publică și dezvoltare economică internațională. Concomitent cu acest program de master, a fost acceptat și pentru un MBA la MIT (Sloan School of Business). S-a angajat la McKinsey & Company, firma de consultanță strategică recunoscută pentru faptul că produce un număr semnificativ de directori executivi pentru companiile din Fortune 1000. În cadrul McKinsey & Co, a devenit Engagement Manager, poziție din care a coordonat proiecte pe piețele nord americane, mai ales în industria financiară. A fost angajat la JP Morgan, în Londra, unde a început ca strategist, responsabil de expansiunea băncii în Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Ulterior s-a reprofilat pe  investment banking, fiind responsabil de instituțiile financiare publice din Europa (trezorerii de stat, bănci centrale, guverne etc.)

În ultimul an, a fost secretar de Stat responsabil pentru investiții străine și, ulterior, pentru exporturi în cadrul echipei InvestRomania din Cabinetul Cioloș. Între realizările mandatului ennunță crearea primului site în limba engleză centrat pe investitori și oportunități de afaceri (www.investromania.gov.ro), Ghidul Investitorului Străin (http://investromania.gov.ro/web/business-in-romania/the-foreign-investors-guide-2016/), filmul de promovare a României ca destinație de afaceri “Romania – The Strategic Choice” (https://youtu.be/ZzbKHYqwsA0), prezentarea de țară și prezentările sectoriale pe IT&C, industria automobilelor, aerospațială, bio-economia, agricultura și industriile creative (http://investromania.gov.ro/web/newsroom/downloads/), newsletter-ul InvestRomania și Ghidul Exportatorului Român (http://investromania.gov.ro/web/business-in-romania/ghidul-exportatorului-2016/).

Printre proiectele mari de investiții administrate de InvestRomania care s-au lansat în această perioadă se numără Airbus Helicopters la Ghimbav, Brașov, în valoare de 52 mil euro, Star Transmission (divizie a Daimler) la Sebeș, Alba, în valoare de peste 300 mil euro, Faurecia la Râmnicu Vâlcea în valoare de 12 mil euro, Continental cu un centru R&D în valoare de 6 mil euro.

sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

Mihai Voicu (PNL)

A absolvit în 1993 Institutul de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole Bucureşti, Facultatea de Construcţii Civile. A fost preşedinte al Organizaţiei Tineretului Universitar PNL (1991-1994), secretar general PNL (2001-2004), vicepreşedinte PNL (2004-prezent). A fost președinte al filialei PNL Dolj, în prezent fiind președintele filialei PNL Sector 1. Este deputat din anul 2004. A fost ministru, secretar general al Guvernului (2005-2006), ministru pentru relaţia cu Parlamentul (2006-2008) și Ministru delegat pentru mediul de afaceri (august – decembrie 2012)

constantin-codreanu-pmp
sursa foto: Facebook

Constantin Codreanu (PMP)

Este absolvent al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. A urmat un curs de master interdisciplinar în științe sociale oferit de Universitatea din București în colaborarea cu Agenția Universitară Francofonă.

Profesional, a activat în calitate de traducător pentru organizații internaționale precum OSCE, Reprezentanța ONU în Republica Moldova, UN Women, UNDP, UNICEF, CHF International, Delegația UE în Republica Moldova etc.

Este un lider unionist din Republica Moldova care luptă pentru reîntregirea României. În 2002, a participat la protestele anti-comuniste care au avut loc la Chișinău, numărându-se printre rezidenții unui orășel de corturi, numit Orășelul Libertății. Apoi, a ajuns printre liderii Mișcării Unioniste de pe ambele maluri ale Prutului.

În prezent, deține funcțiile de Președinte executiv al Consiliului Național al Reîntregirii (România), președinte al Blocului Unității Naționale și prim-vicepreședinte al Sfatului Țării 2 (Republica Moldova).

doru-coliu-pmp
sursa foto: Facebook

Doru Petrişor Coliu (PMP)

Se definește ca badanta din Italia, electricianul din Franța, instalatorul de la Londra, informaticianul din S.U.A., zidarul din Spania, unul dintre cei neascultați și mulți, sunt unul dintre cei ce trudesc pe meleaguri străine…

Antreprenor în Spania, Doru Coliu este căsătorit și are doi copii. Afirmă că este unul dintre miile de români care luptă pentru promovarea culturii române și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale românilor din Diaspora, unul dintre sutele de mii de luptători pentru re-unificarea Basarabiei cu România.

Colegiul 1 pentru străinătate din Camera Deputaților este format din următoarele țări: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Cehă, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos (Olanda), Ungaria, Vatican/ Sfântul Scaun.

Colegiul 2 pentru străinătate cuprinde următoarele țări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bhutan, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Cambodgia, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Croația, Filipine, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Georgia, India, Indonezia, Japonia, Kârgâzstan, Kazahstan, Laos, Malaezia, Maldive, Myanmar (Birmania), Mongolia, Muntenegru, Nepal, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Singapore, Sri Lanka, Tadjikistan, Thailanda, Timorul de Est, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam.

Colegiul 3 pentru străinătate este format din Antigua și Barbuda, Argentina, Australia, Bahamas, Barbados, Belize, Bolivia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Dominica, Ecuador, El Salvador, Fiji, Grenada, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Insulele Marshall, Insulele Solomon, Jamaica, Kiribati, Mexic, Micronezia, Nauru, Nicaragua, Noua Zeelandă, Palau, Panama, Papua-Noua Guinee, Paraguay, Peru, Republica Dominicană, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Samoa, Statele Unite, Suriname, Tonga, Trinidad și Tobago, Tuvalu, Uruguay, Vanuatu, Venezuela.

Colegiul 4 de deputați pentru străinătate este format din Afganistan, Africa de Sud, Algeria, Angola, Arabia Saudită, Bahrain, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Capul Verde, Ciad, Comore, Congo, Côte d’Ivoire (Coasta de Fildeș), Djibouti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Etiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guineea, Guineea Ecuatorială, Guineea-Bissau, Iordania, Irak, Iran, Israel, Kenya, Kuweit, Lesotho, Liban, Liberia, Libia, Madagascar, Malawi, Mali, Maroc, Mauritania, Mauritius, Mozambic, Namibia, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Palestina, Qatar, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Rwanda, Sao Tome și Principe, Senegal, Seychelles, Sierra Leone, Siria, Somalia, Sudan, Swaziland, Tanzania, Togo, Tunisia, Uganda, Yemen, Zambia, Zimbabwe.

Pentru Senat, sunt două colegii uninominale, respectiv Colegiul 1 (cuprinde colegiile 1 și 2 pentru Camera Deputaților) și Colegiul 2 (format din colegiile uninominale 3 și 4 de deputați).

În listele electorale pentru votul prin corespondență au fost înscriși 8.889 de alegători. Numărul total al alegătorilor care au votat prin corespondență a fost de 4.591. Prezența la urne în secțiile de votare din diaspora a fost de 106.038 persoane.