Acasă Politic Cine sunt talibanii?

Cine sunt talibanii?

Că tot văd atâția oameni care dezinformează și pun tot felul de tâmpenii, plecând după fenta arapinească a unor fake-news-uri, am zis să vă bag un pic de istorie, despre talibani, așa, pe scurt, scrie jurnalistul Narcis.Drejan pe pagina sa de Facebook.

Talibanii au fost eliminați de la putere în Afganistan de către forțele conduse de SUA în 2001, după atacurile din New York, cu Osama bin Laden, la cârmă

În timp ce SUA se pregăteau să-și finalizeze retragerea până la 11 septembrie, după două decenii de război, militanții au preluat puterea.

În 2018 SUA și talibanii au semnat un acord de pace la Doha, cu condiția ca SUA să se retragă și talibanii să prevină atacurile asupra forțelor americane. Printre alte promisiuni se numărau nepermiterea al-Qaeda sau a altor militanți să opereze în zonele pe care le controla și continuarea negocierilor de pace.

Din 2019, talibanii au continuat să vizeze forțele de securitate afgane și civilii și au avansat rapid în toată țara.

Talibanii, sau „studenții” în dialectul pashto, au apărut la începutul anilor 1990 în nordul Pakistanului, după retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Se crede că mișcarea predominant paștună a apărut pentru prima dată în seminariile religioase – majoritatea plătite din bani din Arabia Saudită – care predicau o formă dură a islamului sunnit.

Făgăduința făcută de talibani – în zonele pashtun care se întind în Pakistan și Afganistan – a fost aceea de a restabili pacea și securitatea și de a-și aplica propria versiune austeră a Shariei sau a legii islamice, odată ajunși la putere. Ceea ce au și realizat: fetele trecute de 10 ani nu mai au dreptul la școală, femeile sunt super sclave, obligate să poarte tot timpul burka și nu au dreptul să se angajeze.

În septembrie 1995 au capturat provincia Herat, la granița cu Iranul, și exact un an mai târziu au capturat capitala afgană, Kabul, răsturnând regimul președintelui Burhanuddin Rabbani – unul dintre părinții fondatori ai mujahedinilor afgani care au rezistat ocupației sovietice. Până în 1998, talibanii dețineau controlul asupra a aproape 90% din Afganistan.

De ce erau apreciați și doriți la putere? Popularitatea lor s-a datorat în mare măsură succesului de a elimina corupția, de a reduce nelegiuirea și de a face drumurile și zonele aflate sub controlul lor în siguranță pentru ca comerțul să înflorească. Cu toate astea au apărut și pedepse dure, execuții în public ale criminalilor, violatorilor, plus mâini sau picioare amputate în public celor care fură. De aici au apărut și problemele legate de drepturile omului.

Talibanii au interzis, de asemenea, televiziunea, muzica și cinematograful. Au fost acuzați de abuzuri culturale. Un exemplu notoriu a fost în 2001, când talibanii au distrus celebra statuie Buddha Bamiyan din centrul Afganistanului, în ciuda indignării internaționale.

Pakistanul a fost una dintre singurele trei țări, alături de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care au recunoscut talibanii la putere în Afganistan. Dar a fost și ultima țară care a rupt legăturile diplomatice cu grupul.

La un moment dat, talibanii au amenințat că vor destabiliza Pakistanul din zonele pe care le controlau în nord-vest. Unul dintre cele mai de seamă și condamnate la nivel internațional dintre toate atacurile talibane pakistaneze a avut loc în octombrie 2012, când eleva de doar 15 ani, Malala Yousafzai, a fost împușcată în drum spre casă, în orașul Mingora.

O ofensivă militară majoră, doi ani mai târziu, în urma masacrului școlar din Peshawar, a redus însă foarte mult influența grupului în Pakistan. Cel puțin trei figuri cheie ale talibanilor pakistanezi au fost ucise în atacuri cu drone americane în 2013, inclusiv liderul grupului, Hakimullah Mehsud.

Atenția lumii a fost atrasă de talibanii din Afganistan în urma atacurilor de la World Trade Center din 11 septembrie 2001 din New York. Talibanii au fost acuzați că au oferit un sanctuar pentru primii suspecți – Osama Bin Laden și mișcarea sa al-Qaeda.

La 7 octombrie 2001, o coaliție militară condusă de SUA a lansat atacuri în Afganistan și, până în prima săptămână a lunii decembrie, regimul taliban se prăbușise. Liderul grupului de atunci, Mullah Mohammad Omar, și alte personalități de rang înalt, inclusiv Bin Laden, au evitat capturarea în ciuda uneia dintre cele mai mari vânători de oameni din lume.

Mullah Mansour a fost ucis într-un atac cu drone în mai 2016 și înlocuit de adjunctul său Mawlawi Hibatullah Akhundzada, care este și azi șeful cel mare.

Țintele de azi – jurnaliști, judecători, activiști pentru pace, femei în poziții de putere – susțin că talibanii nu și-au schimbat ideologia extremistă, ci doar strategia.

În ciuda îngrijorărilor grave ale oficialităților afgane cu privire la vulnerabilitatea guvernului față de talibani fără sprijin internațional, noul președinte american, Joe Biden, a anunțat în aprilie 2021 că toate forțele americane vor părăsi țara până la 11 septembrie – două decenii până la ziua de la căderea World Trade Center. Și uite că băieții s-au întors la scurt timp la putere!