Acasă Asia Cinstirea Zilei Limbii Române la Beijing

Cinstirea Zilei Limbii Române la Beijing

Foto: ICR

În data de 27 august, la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng din Beijing, ICR Beijing prezintă piesa „Infinitul Brâncuși” de Valeriu Butulescu, în prezența dramaturgului Valeriu Butulescu, a regizorului Gelu Badea, a directorului Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroșani, Cosmin Rădescu. Spectacolul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Districtului Dongcheng.

De asemenea, în data de 26 August, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, ICR Beijing va organiza evenimentul „Cinstirea Zilei Limbii Române”, în care actorii teatrului vor prezentat un colaj de poezie și proză românească. Spectacolul prezentat este un omagiu adus marelui artist român Constantin Brâncuși, are ca scop promovarea adevăratelor valori culturale românești și continuă seria evenimentelor dedicate artistului de către ICR Beijing.

În anul 2016, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, unul dintre marii artiști ai României, cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și a viziunii plastice în sculptura contemporană, iar ziua de 19 februarie a fost declarată Ziua Brâncuşi Sărbătoare Naţională, care va fi marcată anual.

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea marelui artist român, Constantin Brâncuși, și 80 ani de la ridicarea Coloanei fără Sfârşit.

Piesa „Infinitul Brâncuși” prezintă ultima zi din viaţa lui Brâncuși și a fost pusă în scenă, în anul 2016, la Teatrul Ion D. Sîrbu din Petroșani cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara de către prof. univ. Gelu Badea de la Facultatea de Teatru din Cluj, cu ocazia marcării „Anului Brâncuşi”. Premiera a avut loc în data de 14 mai 2016 la Petroşani.

Constantin Brâncuşi a influențat lumea europeană prin redarea tradiției românești prin intermediul operelor sale. Acest artist adevărat al neamului românesc, a deschis prin operele sale care reprezintă poarta către eternitate, drumul către înțelepciunea supremă.

Constantin Brâncuși este infinit și inegalabil, iar Valeriu Butulescu tocmai acest lucru a vrut să arate. „Infinitul Brâncuși” este o piesă în care toată lumea îl va regăsi așa cum și-a imaginat autorul pe cel mai are artist al tuturor timpurilor.

„Este o piesă modernă, proiectată într-un spectacol foarte modern, despre cel mai mare artist modern al culturii române. În consecință, mesajul transmis de acest spectacol este cel așteptat de spectatorii obișnuiți cu teatrul modern. Este destinul tragic al unui mare om, un dialog despre viață și moarte și despre menirea artei, proiectat într-un ton foarte potrivit. Nu este o resemnare, în fața morții, ci o privire demnă, care mă trimite cu gândul la cimitiru vesel de la Săpânța”, a menționat Valeriu Butulescu,

Spectacolul „Infinitul Brâncuși” a fost pus în scenă de nenumărate ori. Pe 12 martie 2007, la Teatrul „Majestic” are loc prima audiţie a spectacolului radiofonic”Infinitul Brâncuşi” în regia lui Mihai Lungeanu, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, cu actori de talie: Constantin Codrescu, Zoltan Octavian Butuc, Mihai Niculescu, Radu Amzulescu, Florin Anton, Maria Buză, Vlad Ivanov. Rolul principal este interpretat magistral de maestrul Ştefan Iordache.

Prin strădania Institutului Cultural Român, textul a fost tradus în portugheză şi engleză, iar spectacolul a fost prezentat la Festivalul de Teatru Radiofonic de la Lisabona. Intrat în Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, spectacolul este difuzat anual, de mai multe ori.

În anul 2009, piesa „Infinitul Brâncuşi” este republicată, în condiţii grafice excelente, de către Editura „Măiastra” din Târgu Jiu. Pentru această carte Valeriu Butulescu primeşte Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu, pe anul 2009.