Acasă Asia Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu ascultați în Liban

Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu ascultați în Liban

În perioada 20-30 iunie, Ambasada României la Beirut va organiza, cu sprijinul mai multor parteneri locali, Vara culturală românească în Liban, ediția 2013. Concertele și expozițiile vor fi organizate în Beirut, Saida, Baabda și Zouk Mosbeh. Evenimentele se adresează publicului libanez dar și comunității românești din această țară și arată importanța legăturilor culturale româno-libaneze.

                        Programul cultural va fi deschis de concertul ”Un voiaj muzical pentru Sărbătoarea Muzicii”, organizat împreună cu Universitatea Notre-Dame din Louaizé (NDU) și Institutul Francez din Jounieh. Invitata specială va fi celebra cântăreață de operă de origine română, Mihaela Mingheraș, de la Opera Națională din Paris, împreună cu Octavian Gheorghiu la clarinet, pianistul francez Denis Dubois și ansamblul coral al NDU. Concertul va avea loc joi 20 iunie, ora 20:00, la Universitatea Notre-Dame din Louaizé, Zouk Mosbeh, Issam Fares Auditorium.

Vara culturală românească în Liban va continua cu un concert instrumental în orașul Saida, susținut de cvartetul de coarde românesc „Arton”, format din Ondin Brezeanu (vioară), Silviu G. Gherasimescu (vioară), Cătălina Violeta Tudosie (violă) și Magdalena Sokola (violoncel), care vor interpreta piese ale unor compozitori români și străini (Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Grigoraș Dinicu, Béla Bartók, Alfred Alessandrescu etc). Concertul este organizat în colaborare cu Institutul Francez din Saida și Fundația Hariri în contextul marcării a 20 de ani de la aderarea României la Organizația Mondială a Francofoniei. Evenimentul va avea loc sâmbătă 22 iunie, ora 18:00, la Khan El Franj, Saida.

De asemenea, în luna iunie, va fi vernisată expoziția pictoriței Alina Teodorescu, în prezența artistei. Inaugurarea expoziției de pictură va avea loc la data de 28 iunie, ora 19:00, la IRIS, strada Al Maarad, clădirea Nahar în centrul Beirutului. Publicul va putea vizita această expoziție până la data de 30 iunie.

”Vara culturală românească în Liban” se va încheia cu Ziua României la școala „La Sainte Famille Française”  din Baabda, în data de 29 iunie, când elevii din ciclul gimnazial vor prezenta obiceiuri și tradiții românești, filme și imagini despre țara noastră precum și dansuri populare.

În 2013, Ambasada României la Beirut a desfăşurat mai multe proiecte culturale: concerte, cursuri de limba română pentru străini, proiecţii de filme şi conferinţe. De asemenea, România, printr-un reprezentant din cadrul Ambasadei României la Beirut, dr. Dan Stoenescu, delegat de Institutul Cultural Român să reprezinte politicile culturale, este membră a reţelei EUNIC Liban (European Union National Institutes for Culture) și a deținut președinția locală a rețelei culturale europene în perioada 2011-2013.

Articolul precedentSpectacolul „Suzana” medaliat cu bronz la Festivalul Internaţional de Radio de la New York
Articolul următorRomânia pune manageri europeni în fruntea companiilor sale publice