Acasă România CJ Ilfov a depus la Ministerul Cercetării fișa de reformă și investiții...

CJ Ilfov a depus la Ministerul Cercetării fișa de reformă și investiții a proiectului strategic Măgurele Science Park, ca propunere de finanțare în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență

CJ Ilfov a depus la Ministerul Cercetării fișa de reformă și investiții a proiectului strategic Măgurele Science Park, ca propunere de finanțare în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență.

La 22 februarie 2021, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Petru Ștefan Thuma, și administratorul public al județului, Mihaela Toader, au prezentat în cadrul unei întâlniri la care au participat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, secretarul de Stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, oficiali ai Parlamentului României, rectorul Universității din București, Marian Preda, rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, reprezentanți ai mediului academic, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Nicolae Mărginean, și primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, Proiectul strategic al CJ Ilfov, Măgurele Science Park (MSP), ca un pas important către un ecosistem regional solid în materie de inovare și antreprenoriat.

Obiectivele proiectului sunt întărirea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare a organizațiilor de cercetare, prin crearea facilităților necesare derulării activităților de cercetare și dezvoltare, stimularea creșterii competitivității economice a mediului privat, prin acces la competențe specifice și prin stimularea inovării, dezvoltarea legăturii dintre mediul academic și mediul de afaceri prin consolidarea capacităților de transfer tehnologic scrie viitorulilfovean.ro.

 

Hubert Petru Ștefan Thuma, președintele CJ Ilfov: ”Măgurele Science Park reprezintă o inițiativă a CJ Ilfov și un pas important pe care îl facem în direcția transformării României într-un pol de cercetare-dezvoltare-inovare, recunoscut internațional. Proiectul prevede dezvoltarea unui parc științific de ultimă generație în Ilfov, în orașul Măgurele. Ne dorim continuarea și finalizarea proiectelor majore de cercetare pentru că acestea sunt capabile să genereze creștere economică, un climat propice pentru mediul de afaceri, noi locuri de muncă și bunăstare pentru oameni”.

 

Activitățile aferente proiectului MSP sunt în corelare cu cerințele Mencanismului de Redresare și Reziliență

 

Activitățile aferente proiectului MSP sunt în corelare cu cerințele Mencanismului de Redresare și Reziliență, în ceea ce privește consolidarea rezilienței României, prin măsuri care se referă la domenii de politică de relevanță europeană, structurate în șase piloni: Tranziția verde, Transformare digitală, Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională cu IMM-uri puternice Coeziune socială și teritorială, Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, Politici pentru generația următoare – educația și competentele.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților: ”Dezvoltarea României în mare parte trebuie să se bazeze pe fructificarea acestei trăsături pe care o are poporul român: inventivitate, ingenuozitate, capacitatea de a găsi soluții originale, noi, iar  resursele pe care le vom avea, la care trebuie să adauge în mod evident și cele care vor fi alocate direct de la nivelul bugetului UE, vor fi suport pentru un efort de investiție de cercetare și inovare fără precedent. Cred că proiectul poate fi foarte ușor de finanțat pe programul național de Reziliența și Recuperare. Am încredere că domnul ministru Teleman va fi un susținător al acestuia. De ce? Pentru că vom avea alocate resurse conform ponderii, după o pondere extrem de importantă”.

Mihaela Toader, admninistrator public al județului Ilfov: ”Vom face prin acest centru un spațiu suport  pentru centrul  Cyber Security, un incubator de afaceri, spații de co-working, business development și fun-lab. Avem trei piloni importanți: Unul este centrul de transfer tehnologic cu o suprafață totală de 4.800 mp, în care vom găzdui spații speciale pentru ativitățile de cercetare/dezvoltare, spații de birouri și laboratoare experimentale pentru validarea conceptelor și intrarea rapidă a rezultatelor cercetării, un centru de inovare cu o suprafață  de 6.220 mp destinată în principal comunității, creării acestui ecosistem  de colaborare, seminarii, conferințe offline și online și, sigur, spații pe măsura dorinței noastre, respectiv  pentru  a incuba afaceri și a transforma acest centru într-un loc pentru business, iar a treia componentă este Muzeul Științei cu o suprafață totală de 7.770 mp, unde vrem să arătăm copiilor că face sens să cerceteze și să vadă și trecutul, dar și viitorul științei, prin săli de expoziție, săli de organizare evenimente și activități educaționale.

Proiectul tehnic e deja finalizat. Suntem în curs de finalizare pe tot ceea ce înseamnă obținerea documentațiilor de urbanism. Continuăm să lucrăm la dezvoltarea comunității MSP, o vom consolida înainte de finalizarea construcției efective, folosind resursele pe care le avem și cu sprijinul partenerilor noștri. Sperăm ca în două-trei să începem procedura de achiziție publică pentru execuție și operare, astfel încât să ne putem încadra în termenele stabilite  de regulamentul pentru mecanismul de redresare ți reziliere”.

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: ”Îmi imaginez că proiectul acesta e doar un început sau așa ar trebui să fie. Ca dimensiune, el răspunde la o nevoie pe care nu doar România o are, dar și Europa, și anume partea de final a lanțului valoric, care începe cu cercetarea, trece prin inovare, însă când vorbim de conversia în valoare, acolo cred că avem mult de învățat și ca țară, dar și Europa, în general. Și de-asta cred că sunt foarte inspirate ideile pe care le-ați figurat în macheta acestui început de drum. Provocarea mare pe care o văd pentru când centrul va fi gata va fi resursa umană. Și sugestia mea ar fi ca în paralel, dacă nu cumva ați gândit deja, să existe un plan foarte serios de identificare și atragere a celor care vor folosi infrastructura asta. Pentru că în rețeaua de institute, din evaluările de până acum, partea de infrastructură în multe locuri se apropie sau chiar o depășește pe cea europeană. Sunt cercetători din diaspora românească și care ar prefera să vină să lucreze acasă. Nu aici avem de completat, ci la cum ne susținem și cum ne încurajăm continuitatea în cercetare, continuitatea resurselor umane. Alminteri, da, sunt alături și susțin și ajut cu tot ce pot”.

Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele: ”Dacă vă uitați, proiectul se îndinde pe 16 hectare. Este extrem de important contextul în care este amplasat acest proiect, iar contextul este orașul Măgurele ca un tot unitar. Motiv pentru care vreau să știți că împreună cu domnul președinte Hubert Thuma am discutat și vom avea foarte mare grijă de contextul în care proiectul va fi pus, adică orașul Măgurele să respecte niște reguli ale urbanismului, să respecte niște reguli ale dezvoltării coerente. Măgurele Science Park va genera o zonă industrială extrem de importantă, la care să știți că suntem atenți și autorizările și tot ce se v-a construi acolo  va fi făcut cu foarte mare atenție. Aveți tot sprijinul nostru pe partea administrativă. La cercetare, vorbiți cu domnii cercetători, cărora doresc să le mulțumesc pentru că Măgurele este acum, datorită cercetării, un punct pe harta lumii”.

George Tuță, deputat de Ilfov: ”România are nevoie să pună accent pe dezvoltarea domeniului inovării! De aceea, având în vedere că avem un punct de pornire, îmi doresc să punem pe harta internațională a inovării localitatea Măgurele. Să dezvoltăm noi proiecte pentru a-l transforma într-un Oraș al Inovării. Acest deziderat poate să înceapă, de la Măgurele Science Park – Centrul de Transfer Tehnologic. Am militat și o voi face pentru alocarea capitalului necesar dedicat inovării, pentru promovarea cercetării, care poate aduce rezultate palpabile în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Trebuie să ne concentrăm și pe viitor, având în vedere că 85% din meseriile din 2030 nu au fost încă inventate. Este necesar să ne adunăm toate forțele și să ne uităm cu încredere spre viitor ca să putem să-l construim. Trebuie să ne unim forțele pentru a duce la îndeplinire acest proiect în următorii cinci ani, ca fiecare să aibă de câștigat”.

Gigel Paraschiv, secretar de Stat în Ministerul Educației: ”Ministerul Educației susține proiectul și puteți să vă așteptați la tot ce depinde de noi pentru a împinge lucrurile. Se vorbește despre profesiile viitorului. Nici nu ne gândim ce nevoi vor fi peste mai mulți ani. Parteneriatul între școală, mediul de afaceri și cercetarea științifică va ajuta la obținerea resursei umane de care avem nevoie”.

Marian Preda, rectorul Universității București: ”Mă bucur să văd o echipă realistă, după emblema celor 3 T pentru ca și domnul președinte Thuma și doamna Toader și domnul Țuță și dacă îl punem și pe domnul Teleman avem 4 T. Vă asigur și de cooperarea Universității din București. Eu știu bine că în toate modalitățile de interacțiune singurul joc cu sumă pozitivă este cooperarea. Conflictul, nu mai vorbim că este cu sumă nulă, unii câștigă, alții pierd. Compromisul, de asemenea, e cu suma zero, numai cooperarea este cu sumă pozitivă și împreuna cu Universitatea Politehnica din București, cu Institutul Horia Hulubei, cu CJ Ilfov, Universitatea din București promite să fie un partener de nădejde”.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București: ”Din punctul de vedere al universității noastre implicarea este totală. Nu doar declarativă, nu doar cu know-how-ul foarte important de care vorbeau și colegii noștri de la Universitatea București, și mă bucură această afirmație foarte frumoasă a domnului rector, aceea de asociere, de colaborare, și implicarea efectivă în a finanța, derula, participa la elaborarea proiectului și la sustenabilitatea lui pe termen lung. Asta este impresia noastră și vreau sa o declar public. Vă stăm la dispoziție cu foarte multă deschidere”.

MSP are 33 de parteneri din mediul de afaceri și 26 de parteneri din mediul de cercetare

MSP are 33 de parteneri din mediul de afaceri și 26 de parteneri din mediul de cercetare, din care patru universități și 22 de institute naționale de cercetare și dezvoltare, în cadrul comunității naționale și internaționale, formate din organisme suport și fonduri de investiții. Valoarea totală estimată a proiectului este de 38.246.195,00 de euro fără TVA și are o durată de implementare de 48 de luni.

MSP face parte din Laser Valley – Land of Lights, din jurul Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI – NP) din Măgurele. Laser Valley – Land of Lights își propune crearea unui pol de creștere economică în Măgurele, ca ecosistem de știință, inovare și antreprenoriat și accelerator al transformării disruptive, ”game changer”.