Acasă România Clădirea și colecțiile Bibliotecii Batthyaneum, filiala din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale...

Clădirea și colecțiile Bibliotecii Batthyaneum, filiala din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale a României, rămân în proprietatea Statului Român

Clădirea și colecțiile Bibliotecii Batthyaneum, filiala din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale a României, rămân în proprietatea Statului Român și în administrarea Bibliotecii Naționale a României.

În data de 25 mai 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în dosarul cu nr. 747/57/2015, în ședință publică, respingând recursul declarat de reclamanta Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia împotriva sentinţei nr. 153/2018, din 4 iulie 2018 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Prin urmare, Biblioteca Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României din Alba Iulia rămâne în proprietatea Statului Român și în administrarea Bibliotecii Naționale a României.

Biblioteca Naţională a României a susţinut permanent interesele Statului Român, militând constant pentru ca imobilul şi colecţiile Bibliotecii Batthyaneum să rămână în proprietatea Statului Român, prin efectuarea mai multor demersuri, inclusiv prin formularea unei cereri de intervenție voluntară în dosar, înaintând totodată memorii către Ministerul Culturii, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor. Cererea formulată de Biblioteca Naţională a României a fost susţinută şi de Ministerul Culturii, în calitate de intervenient. Toate aceste demersuri au condus la respingerea acțiunii introduse în instanță de Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, imobilul şi colecţiile rămânând în proprietatea Statului Român şi în administrarea Bibliotecii Naţionale a României.

Biblioteca Batthyaneum, filiala din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale a României, reprezintă un simbol pentru cultura română, dar și un reper fundamental pentru cultura europeană. Deși Biblioteca Batthyaneum a beneficiat de o atenţie deosebită din partea Bibliotecii Naţionale a României, din păcate, statutul juridic al acesteia a amânat anumite direcţii de dezvoltare, legate atât de digitizarea colecțiilor, cât și de introducerea clădirii într-un proiect de reabilitare.