Acasă Cultura / Culte Clujul va găzdui Olimpiada Internațională de Matematică

Clujul va găzdui Olimpiada Internațională de Matematică

Cei mai buni tineri matematicieni din întreaga lume își dau întâlnire la Cluj-Napoca. Aici se va organiza, în luna iulie, cea de a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică.

Primăria Cluj-Napoca a alocat 275.000 de lei de la bugetul local al municipiului în ultima ședință a Consiliului Local, din luna februarie, pentru organizarea acestei competiții.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca sprijină organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică și prin asigurarea necesarului de 700 de bănci care vor fi amplasate în Sala Polivalentă, locul unde se va desfășura concursul.

În 2017, Olimpiada Internațională de Matematică s-a desfășurat la Rio de Janeiro, în Brazilia, unde reprezentanții țării noastre au obținut 3 medalii de argint, 2 medalii de bronz și o mențiune. După Cluj-Napoca, gazda Olimpiadei Internaționale de Matematic va fi Londra, capitala Marii Britanii.

În fiecare an, manifestarea reunește peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări, fiecare ţară fiind reprezentată de o echipă formată din maxim 6 elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. În total sunt implicate, considerând organizatorii şi matematicienii evaluatori, aproximativ 1.000 de persoane.

Olimpiadele Internaţionale de Matematică au fost iniţiate de România, prin Societatea de Ştiinţe Matematice în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al societăţii. Primele două astfel de competiţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, doar cu ţări din blocul comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state din vest au devenit membre ale OIM.

România deţine recordul de organizări fiind gazda edițiilor din 1969, 1979 şi 1999. Organizarea ediţiei de anul viitor a fost iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România pentru a celebra anul centenariului României.

De asemenea, România şi Bulgaria sunt singurele ţări ce au participat la toate ediţiile iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul trei.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.