Cod roșu de ploi şi risc de inundaţii în Croaţia

Cod roșu de ploi şi risc de inundaţii în Croaţia

Prognozele meteorologice locale indică faptul că în perioada imediat următoare în Croația vor avea loc masive căderi de precipitații, în special în regiunile Istria, Dalmația centrală și regiunea central continentală Gospic, pentru care s-a emis cod roșu de ploi, precum și regiunile central continentale Karlovac și Knin, pentru care s-a emis cod portocaliu pentru aceleași fenomene meteorologice.

Din cauza precipitațiilor, sunt posibile inundații, inclusiv ale drumurilor publice, perturbări ale circulaţiei rutiere și alunecări de teren.

Din cauza situației din teren, care poate suferi modificări de la o oră la alta, se recomandă cetățenilor români consultarea, pentru informaţii actualizate, a următoarelor pagini de Internet – Automobil Clubul Croat: http://www.hak.hr/en, Compania Naţională Croată de Căi Ferate: http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr, precum și http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html, iar, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul croat, pot apela numărul european unic de urgenţă „112”.

Cetățenii români, afectaţi de situaţia din atenţionare, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii României la Zagreb: +38598414341.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.