Colaborarea între București și Chișinău continuă

Colaborarea între București și Chișinău continuă

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și primarul general interimar al Chişinăului, Silvia Radu, au avut astăzi, 6 martie, 2018, o întrevedere oficială în cadrul căreia au discutat acţiunile care vor fi realizate în comun în perioada următoare, conform Programului de cooperare între cele două oraşe, semnat la București în luna februarie. Documentul prevede domeniile prioritare de cooperare între Bucureşti și Chişinău.  

Astfel, în domeniul cultural, Primăria Chişinău va înfiinţa o linie de transport în comun care va deservi, cu precădere, obiectivele turistice şi culturale din capitala Republicii Moldova, partea română urmând să asigure consultanţă pentru implementarea proiectului şi va dona 2 autobuze în acest sens.  

De asemenea, începând cu 2018, anual în ambele oraşe va fi organizat proiectul bilateral „Săptămâna teatrelor bucureştene la Chişinău şi Săptămâna teatrelor din Chişinău la Bucureşti”. Proiectul prevede că în ambele oraşe, timp de o săptămână, vor fi prezentate spectacole ale teatrelor din oraşul partener. Totodată, în baza unui protocol de cooperare car va fi semnat între Biblioteca Mitropolitană Bucureşti şi Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, se vor realiza schimburi de unităţi biblioteconomice, iar instituţia bucureşteană va oferi o importantă donaţie de carte către bibliotecile din Chişinău.  

Domeniul educaţiei reprezintă o altă prioritate în cooperarea dintre Bucureşti și Chişinău. În acest sens, municipiul Bucureşti va acorda sprijin logistic şi material pentru renovarea Liceului „Mihai Eminescu” din Chişinău, instituţie care, în anul 2019, aniversează 50 de ani de la înfiinţare. În acelaşi timp, Primăria București va oferi un număr de locuri în taberele de vară pe care le organizează, pentru elevii premianţi ai concursurilor şi olimpiadelor din Chişinău.  

În domeniul ocrotirii sănătăţii, Bucureştiul va sprijini logistic şi material renovarea Maternităţii nr. 1 din Chişinău. Concomitent, pentru medicii rezidenţi şi specialiştii din Chişinău va fi lansat un program de instruire în spitalele administrate de Primăria Bucureşti, iar pentru managerii instituţiilor medicale din Chişinău vor fi organizate stagii de perfecţionare de către administraţia spitalelor şi serviciilor medicale Bucureşti.  

Primarii de Chişinău şi Bucureşti, Silvia Radu şi Gabriela Firea, au mai discutat şi alte potențiale proiete de dezvoltare urbană, atragerea de fonduri europene, transport, mediu înconjurător şi protecţia animalelor fără stăpân.