Colinde românești la la Werkstatt der Kulturen din Berlin

Colinde românești la la Werkstatt der Kulturen din Berlin

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ICR Berlin organizează astăzi o seară de colinde românești susținute de apreciata solistă română Oana Chițu Cătălina. Concertul va avea loc în Werkstatt der Kulturen (Atelierul culturilor) din cartierul Kreuzberg. Solista va fi acompaniată de Valeriu Cașcaval, unul dintre cei mai renumiți interpreți la țambal ai Republicii Moldova, și de acordeonistul sârb Déjan Jovanovic.  Oana Chiţu interpretează cu vocea ei caldă și plină de magie colindele pe care le-a auzit și învățat. Acest concert constituie o invitație foarte personală către publicul berlinez de a i se alătura într-o incursiune în țara copilăriei ei.Oana Cătălina Chițu a studiat pian, jazz și canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a înființat trupa de ritmuri tradiționale balcanice Romenca, alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. A devenit cunoscută publicului larg prin albumul „Bucharest Tango”(2008). Tributar cântecelor nemuritoare ale Mariei Tănase, repertoriul artistei mai cuprinde tangouri celebre din Bucureştiul interbelic. Aranjamentele Oanei Cătălina Chițu sunt originale, cu influențe jazz, sinti, swing și flamenco, însă păstrează fondul tradițional. Concertul de la biserica Passionskirche constituie o invitație foarte personală către publicul berlinez de a i se alătura într-o incursiune în țara copilăriei ei.

Valeriu Caşcaval a absolvit în 1996 Academia de Muzică ”Gavriil Musicescu”. În 2003 si-a încheiat studiile la Facultatea de Teorie şi Compoziţie a Şcolii Superioare de Muzică din Hamburg (Germania). În activitatea sa artistică se înscriu diverse colaborări cu nume sonore ale muzicii folclorice din Basarabia, precum Vasile Iovu, Nicolae Botgros, fraţii Ştefăneţ şi Advahov. Între timp, a avut şi numeroase turnee în Europa, participând în diferite proiecte de muzică contemporană şi de operă. A înregistrat şi câteva CD-uri cu Orchestra ”Lăutarii”, dar şi cu alţi interpreţi instrumentişti şi vocalişti renumiţi din R. Moldova şi România.

Dejan Jovanovic s-a născut în Obrenovac (Serbia) într-o familie de muzicieni. Astfel, la doar nouă ani cânta deja la acordeon. Participarea la diversele concursuri de muzică – de unde ieșea mereu primul clasat, a început tot în copilărie. În anul 1999 Dejan Jovanovic s-a mutat la Berlin unde a studiat la Academia de Muzică “Hanns Eisler” acordeon clasic și pian. A susținut numeroase spectacole împreună cu diverse trupe din Berlin iar în anul 2000 a fondat împreună cu Oana Chițu grupul Romença. Au urmat apoi proiecte precum „Bucharest Tango” sau “Divine”, proiect dedicat legendarei Maria Tanase.