Acasă Serbia „Colindele Neamului – punte între trecut și viitor”

„Colindele Neamului – punte între trecut și viitor”

Satu Nou a fost duminică gazda Festivalul de Colinde „Colindele Neamului – punte între trecut și viitor”, organizat de Comunitatea Românilor din Serbia, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.popa-2La manifestare au participat Î.P.S. Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolit al Banatului, P.S. Daniil, Episcopul Daciei Felix a Românilor din Serbia, împreună cu un sobor de preoți din Satu Nou, Uzdin, Sân Mihai, Seleuș, Panciova și reprezentanții Bisericii Ortodoxe Sârbe din Satu Nou. De altfel, este pentru prima dată, când un Mitropolit este prezent la un astfel festival al românilor din Serbia, scrie Comunitatea-romanilor.org.rs.

Din partea diplomației române în Serbia, la eveniment a fost prezent Dan Constantin, Consul al României la Vârșeț.

La eveniment a participat si Marin Bodrozic, vicepreședintele afacerilor interne din cadrul organizației Tineretului al Naționalităților Europene (Youth of European Nationalities) cu care s-au stabilit linii de colaborare între tineretul CRS și organizația pe care o reprezintă. La fel au fost prezenți reprezentanții autorităților locale.

Festivalul s-a bucurat de o prezență masivă din rândul românilor, unde peste 1.000 de români din Serbia, au asistat la un spectacol pregătit de școlile românești, parohii, societăți culturale și case de cultură din Serbia, având caracter internațional, deoarece, la eveniment au prezentat obiceiuri de iarnă, pe lângă românii din Serbia și 5 ansambluri și grupuri vocale din România.

popa3Festivalul a fost deschis de Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolit al Banatului și P.S. Danii, episcopul românilor din Serbia care au binecuvântat această manifestare adresându-se publicului, subliniind importanța festivalului și păstrării obiceiurilor străbune.

Românii din Serbia, de la mic la mare, au cântat colinde prezentând obiceiuri moștenite. Programul oferit a fost de o înaltă calitate artistică, datorită profesorilor, preoților, conducătorilor de coruri, conducători de societăți culturare și tuturor celor care mențin aprinsă flacăra românismului în localitățile cu populație românească din Serbia. Hala Sportivă din Satu Nou a fost neîncăpătoare.

Î.P.S. Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolit al Banatului a ținut să se adreseze înainte de plecare publicului fiind vizibil impresionat de program, de organizare și de prezență la festival. În adresarea sa, a felicitat CRS pentru organizare și participanții pentru programul prezentat de la mic la mare. A specificat că s-a convins în seara aceasta că între credincioșii de dincolo de frontieră și cei din Serbia nu este nici o deosebire, îndemnând părinții și pe mai departe să transmită copiilor valorile creștine, tradiția și colindele românești. I-a îndemnat pe toi cei prezenți, să cânte împreună o colindă. A fost foarte emoționant momentul, când toată Hala Sportivă și participanții au format un cor mare, care au cântat împreună cu Înalt Prea Sfinția Sa colindul „Trei păstori”.

Articolul precedentHotelierii din Republica Moldova vin la școlarizare în hotelurile românești
Articolul următorProiect pilot dedicat bibliotecii digitale la BCU