Colindele româneşti la Istanbul

Colindele româneşti la Istanbul

DISTRIBUIȚI
Foto: ICR

Astăzi, 21 decembrie 2017, cu doar câteva zile înaintea sărbătorii Crăciunului, pe scena ICR Istanbul, începând cu orele 19.00, are loc un spectacol pentru comunitatea de români din Turcia, în cadrul căruia vor putea fi ascultate şi fredonate cântece de iarnă specifice sărbătorilor, tradițiilor și ritualurilor românești.

Invitații ICR Istanbul sunt soprana Mihaela Andrei și compozitorul Adrian Andrei, muzicieni ce sunt recunoscuţi pe plan  internaţional.

Soprana Mihaela Andrei s‐a născut în anul 1976 în orașul Strehaia, județul Mehedinți și a debutat pe scenă la vârsta de 5 ani. În calitate de interpretă a desfășurat o intensă activitate în genul muzicii de cameră, susținând concerte pe scenele din țară și din străinătate. O bună parte din aceste reprezentații au fost realizate împreună cu formația camerală Intermezzo Cantabile, a cărei membră a fost între 2001‐2004. Începând cu anul 2009 formează un cuplu atât pe scenă, cât și în viața privată împreună cu compozitorul și chitaristul Adrian Andrei, alături de care întreprinde numeroase concerte pe plan național. Repertoriulcelor doi muzicieni include muzică renascentistă (Lute Songs‐ John Dowland și Guitar Songs‐ Adrian Le Roy), muzică latino‐americană (Al aire latino), dar și creații originale pentru voce și chitară semnate de Adrian Andrei.

Din 2015, a susținut o bogată activitate concertistică alături de soțul său la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu‐Cesianu și Muzeul Stork) în care distingem colaborarea cu artiști ca Adrian Naidin, Ionuț Micu, Irina Movilă și Marius Bodochi. În anul 2010, soprana obține titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. Un an mai târziu publică la editura clujeană Arpeggione cartea cu titlul John Dowland‐ Creația pentru voce și lăută.

Compozitor, chitarist concertist și profesor de chitară, Adrian Andrei s‐a născut în 1977 în București. Începe studiul chitarei clasice la vârsta de 9 ani sub îndrumarea fraților săi Constantin și Aurelian, cei mai importanți profesori de chitară din România. În calitate de interpret, a susținut numeroase concerte atât în țară, cât și peste hotare, iar din anul 2000 formează alături de frații săi, formația camerală intitulată Trio Andrei. Cu trioul de chitare a desfășurat o intensă activitate concertistică pe plan național, făcând parte din juriile celor mai importante festivaluri de chitară din România, realizând până în prezent trei CD‐uri în care regăsim atât creații originale, aranjamente proprii și lucrări de ținută din repertoriul universal al chitarei.

Repertoriul pentru seara concertului de colinde de la ICR Istanbul cuprinde următoarele piese: O, ce veste minunată (tradițional – aranjament Adrian Andrei); În orașul Betleem – compozitor Adrian Andrei; Iată, vin colindători (tradițional – aranjament Adrian Andrei); Steaua sus răsare – (compozitor Adrian Andrei); Colinda darurilor – (compozitor Adrian Andrei); Legănelul lui Iisus – (tradițional – aranjament Adrian Andrei); Asta-i sara de Crăciun – (compozitor Adrian Andrei); Îngeri și copii – (compozitor Adrian Andrei); Zori de nea – (compozitor Adrian Andrei); Colindița (tradițional – aranjament Adrian Andrei)

Concertul de colinde propus pentru seara de 21 decembrie 2017 face parte din proiectele culturale pentru păstrarea identității etnice, culturale şi religioase a comunităților de români din Turcia, fiind un eveniment destinat cu prioritate diasporei române, dar și publicului local interesat de tradițiile și obiceiurile naționale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.