Acasă Stiri Comisia Europeană anunță că va examina ”toate opţiunile” posibile împotriva deciziei Belgiei...

Comisia Europeană anunță că va examina ”toate opţiunile” posibile împotriva deciziei Belgiei de prelungire a interdicțiilor asupra călătoriilor neesenţiale

Comisia Europeană s-a declarat luni ”surprinsă” de prelungirea de Belgia a interdicţiei asupra călătoriilor neesenţiale şi a indicat că va examina ”toate opţiunile” posibile împotriva acestei decizii considerate disproporţionate, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Belgia, unde se află sediile principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi unde trăiesc numeroşi cetăţeni străini, a decis la finalul lunii ianuarie interzicerea până la 1 aprilie a călătoriilor neesenţiale dinspre şi către teritoriul belgian, în scopul combaterii pandemiei de COVID-19. În pofida avertismentelor Comisiei Europene, premierul belgian Alexander De Croo a anunţat vineri că această interdicţie va fi extinsă până la 18 aprilie, pentru a acoperi vacanţa de Paştele catolic.

”Am fost surprinşi să citim în presă despre o nouă prelungire a interdicţiei de a călători”, a reacţionat un purtător de cuvânt al executivului european, Christian Wigand, în conferinţa de presă cotidiană a executivului UE.

El a precizat că această prelungire până la 18 aprilie nu a fost menţionată de autorităţile belgiene în scrisoarea primită joi de Comisia Europeană, care nu face referire decât la data de ”1 aprilie”.

Scrisoarea guvernului belgian a fost răspunsul la o notă a executivului comunitar care solicita înlocuirea interzicerii călătoriilor neesenţiale cu ”măsuri mai punctuale”.

”Statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii înscris în dreptul Uniunii Europene. Nu credem că o interdicţie de a călători respectă acest principiu”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.

În luna februarie, Comisia a trimis scrisori de notificare unui număr de şase ţări membre UE – Belgia, Germania, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Ungaria – cu privire la impunerea unor restricţii de călătorie legate de COVID-19 considerate disproporţionate.

Executivul UE a indicat că a primit până în prezent răspunsuri din partea a trei ţări.

În răspunsul său, Germania a respins criticile Comisiei Europene, subliniind necesitatea controalelor sale la frontierele cu regiuni vecine cu rate de incidenţă ”extrem de ridicate”.

”Libertatea circulaţiei este o libertate fundamentală. Vom continua să acţionăm pentru ca recomandările adoptate de Consiliul UE să fie respectate şi pentru a evita interdicţiile de călătorie”, a scris pe Twitter comisarul european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders.

 

Articolul precedentDouă situri vor candida din partea României pentru Marca Patrimoniului European în sesiunea 2021
Articolul următorEuractiv: Dacian Cioloș, contestat în interiorul Renew. Poziția grupului și majoritatea PE sunt amenințate de ieșirea Fidesz din PPE