Comisia interguvernamentală România – Rep.Moldova convocată în noua sesiune

Comisia interguvernamentală România – Rep.Moldova convocată în noua sesiune

DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut, pe 17 septembrie, la Chişinău, o rundă de consultări cu vice-ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Rep. Moldova, Andrei Galbur.

Convorbirile, desfăşurate în conformitate cu agenda regulată de dialog pe linia ministerelor afacerilor externe, au vizat cu prioritate teme ale cooperării bilaterale, aspecte ale agendei europene a Republicii Moldova şi problematica regională.

Cei doi oficiali au inventariat activităţile politico-diplomatice în pregătire până la finele anului în curs şi au remarcat, în context, intensificarea contactelor la toate nivelurile administraţiei celor două state.

Pentru perioada imediat următoare, punctul de convergenţă al tuturor acestor iniţiative este asigurat de şedinţa comună a Guvernelor României şi Rep. Moldova, programată pentru 22 septembrie 2015 şi menită să ofere impulsul şi orientarea strategică pe mai departe pentru cooperarea concretă bilaterală.

În planul dialogului pe linia ministerelor afacerilor externe, cei doi oficiali au confirmat convocarea celei de-a patra sesiuni a Comisiei interguvernamentale România-Rep.Moldova pentru integrare europeană, instrument-cheie pentru sprijinirea eforturilor de reformă şi de implementare a standardelor europene ale statului vecin.

În cursul consultărilor a fost analizat stadiul principalelor proiecte de interconectare din domeniul energetic şi al infrastructurii, în conformitate cu înţelegerile stabilite la nivelul instituţiilor guvernamentale. Daniel Ioniţă a evidenţiat sprijinul consistent, politic, financiar şi tehnic, asigurat de partea română pentru consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

De asemenea, cei doi oficiali au inventariat proiectele de asistenţă pentru dezvoltare finanţate de România şi implementate în Republica Moldova, care răspund necesităţilor de construcţie şi asistenţă instituţională, consolidării patrimoniului cultural comun şi aşteptărilor nemijlocite ale cetăţenilor statului vecin.

În cursul primirii la Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat, încă o dată, sprijinul constant şi consistent al României pentru parcursul european al statului vecin. Legat de aceasta, a evidenţiat necesitatea asigurării unui ritm susţinut al reformelor interne, cu precădere a celor cu relevanţă directă asupra implementării Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Rezultatele concrete înregistrate în acest efort vor cântări decisiv în configurarea cursului şi substanţei viitoare a relaţiei Chişinăului cu Uniunea Europeană.

Totodată, în cadrul prezenţei la Chişinău, oficialul român a avut întrevederi cu Victor Osipov, viceprim-ministru pentru reintegrare, şi Alexei Barbăneagră, consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale al Preşedintelui Rep. Moldova, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, pe tema evoluţiilor regionale şi perspectivelor de soluţionare a problemei transnistrene. Daniel Ioniţă a reafirmat cu acest prilej sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Rep. Moldova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.