Comisia interguvernamentală România-Republica Moldova pentru integrare europeană se reunește la Chișinău

Comisia interguvernamentală România-Republica Moldova pentru integrare europeană se reunește la Chișinău

Astăzi, 19 mai, la Chișinău, va avea loc cea de-a patra sesiune a Comisiei interguvernamentale România-Republica Moldova pentru integrare europeană. Ultima reuniune interguvernamentală România-Republica Moldova a fost organizată în martie 2015, la București.

Sesiunea comisiei este co-prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, alături de viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Daniela Morari.

Din delegația României mai fac parte Augustin Lazăr, procurorul general al României, Mariana Ghena, președintele CSM, precum și secretari de stat, directori și reprezentanți ai MAE, Ministerului Justiției, MAI, Ministerului Agriculturii, Ministerului Dezvoltării, Institutului Național al Magistraturii, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, ANI și ai ANSVSA.

Pe agenda sesiunii se vor afla o evaluare a stadiului cooperării bilaterale în sectoarele majore pentru susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, precum și propunerile de proiecte concrete de cooperare pentru acest an, cu scopul consolidării cooperării sectoriale și aprofundării cooperării în baza înțelegerilor convenite la ședința comună a Guvernelor celor două state din 23 martie 2017.

În pregătirea sesiunii comisiei interguvernamentale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat reuniunea “este un semn foarte clar al sprijinului României pentru eforturile de reformă ale Republicii Moldova și al interesului ca Republica Moldova să reușească pe drumul său european”. “România rămâne ferm angajată în susținerea integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune care poate să aducă prosperitate și siguranță cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de vârstă, etnie, limbă vorbită sau confesiunea religioasă”, a declarat ministrul Ana Birchall.

De asemenea, în cadrul sesiunii comisiei se vor desfășura ședinţele de lucru ale grupurilor sectoriale, iar după încheierea acesteia copreședinții comisiei, Daniela Morari și Ana Birchall vor susține o conferință de presă comună privind concluziile celei mai recente reuniuni.

Totodată, în marja lucrărilor Comisiei interguvernamentale România-Republica Moldova pentru integrare europeană, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, va avea o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip.

La începutul acestui an, șefii diplomațiilor română și moldoveană, Teodor Meleșcanu și Andrei Galbur, au convenit, la București, asupra reluării, în prima jumătate a anului în curs, la Chișinău, a ședințelor Comisiei mixte interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană.

Comisia Interguvernamentală România – Republica Moldova pentru Integrare Europeană, creată în baza Planului de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnat la Iaşi, la 3 martie 2012, ca modalitate pragmatică de cooperare între cele două state în cadrul parteneriatului strategic, care stabileşte drept obiectiv comun al celor două state integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi dorinţa României de a împărtăşi din experienţa sa de pre-aderare, a avut prima reuniune la Bucureşti, în anul 2012.