Acasă Stiri Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a avizat modificarea...

Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a avizat modificarea Legii Avocatului Poporului

 Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaților a avizat favorabil modificarea Legii 35/1997 privind Avocatul Poporului. Membrii comisiei au analizat amendamentul potrivit căruia unul din adjuncții Avocatului Poporului va primi atribuții în domeniul apărării drepturilor românilor din afara granițelor. Astfel, adjunctul care va primi această responsabilitate trebuie să primească petițiile referitoare la încălcarea drepturilor și libertăților românilor din afara granițelor, să solicite instituțiilor repunerea în drepturi a petiționarilor, cetățeni români din afara granițelor, și să repare pagubele, în eventualitatea în care acestea există, și să urmărească activitatea instituțiilor și reprezentanțelor României, astfel încât să asigure celeritatea și eficiența procedurilor administrative.

Inițiatorul proiectului de act normativ este deputatul Ovidiu Raețchi, susținut de alți 10 deputați, membri ai Comisiei. Inițial, Raețchi propusese înființarea ”Avocatului Diasporei”, dar a retras proiectul pentru a-l reformula potrivit observațiilor primite pe traseul de avizare.

În expunerea de motive, Ovidiu Raețchi invocă nevoia apărării drepturilor românilor aflați în străinătate care se consideră victime ale abuzurilor instituțiilor românești. În opinia deputatului, românii din afara granițelor au posibilități limitate de a interacționa cu administrația din România, ”glasul lor făcându-se mai greu auzit în situațiile de malpraxis birocratic”.

Guvernul nu susține înființarea încă unui post de adjunct al Avocatului Poporului specializat pentru problemele românilor din străinătate, argumentând că această categorie de cetățeni se poate adresa fie actualei instituții a Avocatului Poporului, fie Ombudsmanului European. În plus, dacă ar fi creată o nouă funcție, cresc cheltuielile de funcționare a instituției și se modifică organigrama.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea de modificare a Legii, având și o serie de observații. Astfel, precizarea generică referitoare la specializarea adjunctului Avocatului Poporului pentru problemele românilor din afara granițelor poate crea confuzie asupra sferei de competență a acestuia, întrucât în Constituție nu există o categorie specială de ”drepturi ale cetățenilor români rezidenți în afara granițelor”, aceștia beneficiind în fața legii și a instituțiilor de aceleași drepturi de care se bucură orice cetățean român.

De asemenea, se atrage atenția asupra faptului că ”români din afara granițelor” înseamnă, pe de o parte ”cetățeni români rezidenți în străinătate”, dar și ”români din afara frontierelor țării”, care include românii din străinătate care nu mai au cetățenie română, nu au dobândit-o sau nu au redobândit-o.