Acasă Europa Comitetul Parlamentar UE-Rep. Moldova încurajează dialogul Chișinăului cu Tiraspolul în problema transnistriană

Comitetul Parlamentar UE-Rep. Moldova încurajează dialogul Chișinăului cu Tiraspolul în problema transnistriană

Eurodeputatul roman, Andi Cristea, a condus delegația Uniunii Europene care a discutat pe 21 şi 22 septembrie, la Bruxelles, cu delegația parlamentară a Rep. Moldova, în cadrul primei reuniuni a Comitetului Parlamentar UE-Rep. Moldova (CPA UE-RM).

În cadrul primei sesiuni a avut loc un schimb de opinii cu privire la relațiile dintre UE și Rep. Moldova, evoluțiile politice recente de peste Prut, reforma justiției și măsurile anticorupție, respectarea drepturilor omului, situația din regiunea transnistreană și progresele negocierilor în formatul „5+2”, cooperarea regională a Rep. Moldova.

Pe ordinea de zi a celei de-a doua sesiuni a Comitetului au figurat dezbateri cu privire la implementarea Acordului de Asociere și al celui de Liber Schimb, inclusiv în regiunea transnistreană, agenda de reforme a Rep. Moldova în domeniile social și economic, precum și chestiuni privind mobilitatea și managementului frontierei, cooperarea sectorială în domeniul energetic.

În finalul primei reuniunii a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Rep. Moldova a fost examinat proiectul Regulamentului CPA UE-RM și a fost adoptată Declarația comună, precum și recomandări adresate autorităților Rep. Moldova și Uniunii Europene.

Astfel, Comitetulul Parlamentar amintește, în recomandarile finale, de scopul acordului de asociere de aprofundare a relațiile economice şi politice dintre Rep. Moldova și UE şi subliniază faptul că o punere în aplicare completă a acordului va aduce îmbunătățiri concrete pentru cetățenii moldoveni în viața de zi cu zi în domenii cum ar fi educație , ocuparea forței de muncă și justiție, creșterea nivelului de trai și de securitate a acestora.

În Declaraţia comună parlamentarii subliniază rolul Parlamentului Rep. Moldova în adoptarea legislației necesare, precum și în controlul politic al executivului în punerea în aplicare a acordului.

Parlamentul European ca întreg a avut un interes aproape în dezvoltarea relațiile UE-Rep. Moldova. Acesta a adoptat în plen o rezoluție din 15 septembrie 2011, care a fost pe deplin dedicată aceste relații. În această rezoluție, Parlamentul European chemat să întemeieze implicarea UE și negocierile privind Acordul de asociere pe afirmația că perspectiva UE -Moldova este atât o pârghie valoroasă înpunerea în aplicare a reformelor, cât și catalizator necesar pentru sprijinul public pentru aceste reforme. În ultimele luni, Parlamentul European a adoptat, de asemenea, rezoluții atingând la situația din țările Parteneriatului estic, inclusiv Republica Moldova. În ceea ce privește Republica Moldova, în special, a solicitat Consiliului UE să semneze acordul de asociere și a exprimat aprobarea propunerii de Decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a Acordului de asociere imediat după semnare. Parlamentul European a adoptat, de asemenea, o rezoluție pe 6 februarie 2014, cu privire la Situația-grafie latină școlilor moldovenești din regiunea transnistreană”, amintesc parlamentarii în nota de final a delegaţiei.

De asemenea, Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Rep. Moldova invită Chișinăul și Tiraspolul să-și intensifice eforturile pentru a găsi o soluție eficientă pentru soluționarea problemei transnistrene în cadrul discuțiilor 5 + 2 și să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți mijloacele de trai ale populației şi încurajează părțile participante la negocieri pentru a conveni asupra unui dialog reînoit direct și să convoace o nouă rundă de negocieri 5 + 2 în cursul anului 2015.

În finalul Declaraţiei commune şi recomandărilor, membrii Comitetului Parlamentar subliniază că intenționează să organizeze următoarea reuniune a Comisiei parlamentare de asociere UE – Rep. Moldova în primăvara lui 2016 în Rep. Moldova .