Acasă Asia Companiile din Dubai, invitate la Forumul de Afaceri din cadrul Inițiativei celor...

Companiile din Dubai, invitate la Forumul de Afaceri din cadrul Inițiativei celor Trei Mări

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Emiratele Arabe Unite, președintele Klaus Iohannis a avut marți, 21 martie 2023, , convorbiri cu Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vicepreședinte și Prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, conducătorul Emiratului Dubai.

Președintele României a reconfirmat și cu această ocazie importanța și nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale cu Emiratele Arabe Unite, evidențiind soliditatea dialogului politic și intensificarea recentă a cooperării economice și sectoriale. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a subliniat obiectivul consolidării acestei tendințe pozitive a relațiilor bilaterale în numeroase sectoare de interes strategic pentru ambele țări, susținută și prin documentele semnate cu ocazia vizitei.

Cei doi înalți demnitari au trecut în revistă domeniile de interes prioritar pentru cele două țări, respectiv energie (inclusiv sursele regenerabile), educație, agricultură, infrastructură de transport, conectivitate digitală, protecție civilă și securitate cibernetică.

Președintele României a prezentat Inițiativa celor Trei Mări și a menționat că va găzdui, în acest an, la București, Summitul acestei Inițiative, invitând companiile din Dubai la Forumul de Afaceri care va fi organizat cu această ocazie.

Vicepreședintele și Prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite a exprimat apreciere față de relațiile foarte bune dintre cele două țări, din perspectiva dialogului politico-diplomatic și sectorial, precum și a contactelor mediului de afaceri și interumane.

De asemenea, înaltul oficial emiratez a arătat interesul de a contribui la consolidarea acestora.

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Vicepreședintele și Prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite pentru inițiativa de a organiza COP28, conferința ONU pe tema schimbărilor climatice, și pentru interesul arătat cu privire la problemele legate de sustenabilitate.

În acest context, Alteța Sa Mohammed bin Rashid Al Maktoum și-a exprimat aprecierea privind bioversitatea și, respectiv, rezervele de apă ale țării noastre.

Cei doi înalți oficiali au convenit că România și Emiratele Arabe Unite vor coopera în domeniile dezvoltării durabile și educației pentru mediu.