Comunicat: Grupul parlamentar pentru combaterea traficului de persoane evaluează acest fenomen care...

Comunicat: Grupul parlamentar pentru combaterea traficului de persoane evaluează acest fenomen care îi afectează pe românii din afara granițelor

În perioada recentă, o serie de cazuri de trafic de persoane și de exploatare prin muncă, având drept victime cetățeni români, au fost aduse în atenția opiniei publice de media din România, Germania și Spania, precum și de publicațiile românești din diaspora.

Unele dintre aceste cazuri sunt de o extremă gravitate, conducând la suferință persistentă și chiar la decesul unui român astfel abuzat, atrage atenția deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

În acest context, parlamentarul subliniază faptul că statul român trebuie să acorde o atenție maximă acestor situații și să întreprindă demersurile necesare pentru ca toți cei afectați să beneficieze de informare corespunzătoare cu privire la drepturile lor, precum și de sprijin și asistență. Acțiunile de evaluare, prevenire și de combatere a traficului de persoane sunt esențiale, mai ales că acest flagel îl poate afecta pe toți românii, în special pe cei din categorii vulnerabile.

În România, Grupul parlamentar pentru combaterea traficului de persoane generează în acest domeniu anual o evaluare integrată a acestui fenomen. Activitatea parlamentară pe această temă trebuie continuată, iar atragerea atenției asupra evoluției alarmante a fenomenului trebuie să constituie baza discuțiilor pentru dezvoltarea unei legislații naționale cât mai complete și eficiente în domeniu”, spune Tîlvăr.

Deputatul afirmă ca doar prin această modalitate se poate reuși stăvilirea şi sancţionarea corespunzătoare a situaţiilor în care românii care muncesc peste hotare devin pradă a unor reţele sau indivizi lipsiţi de scrupule.