Acasă Serbia Comunitatea parohială ortodoxă română din Grebenaţ, decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”în grad...

Comunitatea parohială ortodoxă română din Grebenaţ, decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”în grad de Mare Ofiţer de președintele Iohannis

sursa foto: basilica.ro

Parohia Ortodoxă Română din Grebenaţ, cu hramul „Înălţarea Domnului”, din Provincia Autonomă Voivodina (Serbia), a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural”în grad de Mare Ofiţer, Categoria G – „Cultele”.

Comunitatea parohială va primi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria G – „Cultele” pentru „contribuția marcantă la păstrarea credinței ortodoxe, limbii, spiritualităţii, culturii româneşti, a identităţii etnice a românilor din actuala Serbie, precum şi merite notabile în aprofundarea legăturilor spiritual-culturale cu România”.

Decorarea vine la 300 de ani de la zidirea bisericii parohiale, cu hramul „Înălţarea Domnului”. Biserica „Înălţarea Domnului” de la Grebenaţ a fost construită în anul 1722 și se află pe lista monumentelor culturale de importanță excepțională ale Serbiei.

Decretul a fost semnat de președintele Klaus Iohannis exact în ziua în care românii din Eparhia Daciei Felix și-au primit noul Episcop, Preasfințitul Părinte Ieronim.

Ierarhul a fost primit la Catedrala Ortodoxă Română „Înălțarea Domnului” de Preoții Emanuel Tăpălagă, Vicarul Voivodinei, și Boian Alexandrovici, Vicarul Timocului, alături de mai mulți clerici și credincioși români din oraș și din împrejurimi.

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a fost ales de Sfântul Sinod în demnitatea de Episcop al Daciei Felix în data de 5 iulie.

Articolul precedentRafila: „Putem vorbi de valul şase de Covid 19”
Articolul următorCovid-19: OMS Europa avertizează că urmează o toamnă și o iarnă „dificile”