„Comunitatea Românilor – Stevan Mihailov” și prezentat lista electorală la Cuvin și...

„Comunitatea Românilor – Stevan Mihailov” și prezentat lista electorală la Cuvin și Doloave

La invitația românilor din Cuvin, la primăria nr. 2 din localitate, a avut loc întâlnirea reprezentanților CRS cu românii din acest orășel. Stevan Mihailov, dr. Ion Omoran și Daniel Magdu au prezentat celor prezenți obiectivele principale a listei electorale „Comunitatea Românilor – Stevan Mihailov”, listă înregistrată sub numărul 3 pentru alegerile Consiliului Național al Minorității Naționale Române, care vor avea loc pe 26 octombrie 2014, se arată într-un comunicat al CRS. Întâlnirea a fost organizată de Ilia Dragomir, președintele filialei CRS Cuvin. Românii din Cuvin, au participat activ la dezbateri, care la rândul lor au prezentat principalele probleme cu care se confruntă. În acest orășel, cândva un centru important pentru românii din Serbia, astăzi mai trăiesc în jur de 60 de familii de români. Din păcate, la Cuvin, nu este raritate, ca în familie doar bătrânii să mai vorbească limba română. Unica instituție care îi mai adună este Biserica. Dacă pentru acești români nu se vor lua măsuri concrete în următorii ani, se riscă ca această comunitate să fie pierdută pentru totdeauna. Este îmbucurătoare dorința tinerilor de a redescoperi limba română prin cursuri specifice, care nu reprezintă un efort financiar prea mare. Acești tineri, care nu cunosc limba strămoșilor, sunt conștienți de originea lor românească, și acest lucru poate că este unic în Serbia.

O întâlnire cu românii din Doloave a avut loc la primăria din localitate. Întâlnirea a fost organizată de Mircea Bârzovan, președintele filialei CRS din Doloave. Participanții au cerut sprijin mai mare a societăților culturale, considerând în acest moment unica lor legătură cu instituțiile românești este CRS, care în urmă cu câțiva ani a reînfințat filiala din sat. În această localitatea funcționează SCA „Ion Creangă”, cândva cu rezultate de invidiat. În Doloave locuiește o comunitate importantă de români, iar cea mai mare problemă cu care se confruntă, este că se închid clasele românești. Acest lucru, după spusele lor, s-ar putea remedia, prin reluarea activităților culturale.

Fiecare român din Serbia ne este important, și nu întâmplătoar a fost că lista electorală „Comunitatea Românilor – Stevan Mihailov” și-a început campania în aceste două localități.