Comunitățile de români din Ungaria și Serbia sărbătoresc Ziua Copilului

Comunitățile de români din Ungaria și Serbia sărbătoresc Ziua Copilului

Copiii din comunităţile româneşti din Ungaria și Serbia vor fi sărbătoriți cu ocazia Zilei Copilului în loacitățile Bătania, Micherechi și Sân Mihai prin reprezentații de teatru și ateliere de improvizație și interpretare.

Programul cuprinde patru spectacole cu piesa Ursul păcălit de vulpe, adaptare după povestea lui Ion Creangă, și patru workshop-uri interactive de teatru pentru copii (improvizație și interpretare) sub genericul Atelierul micului actor – proiect inițiat și susținut de actori profesioniști ai Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, dar și din București. Evenimentele se vor desfășura în școli din cele patru localități.

Metodele actoriceşti utilizate (exerciţii de dicţie, de mimică, de mişcare scenică) vizează atragerea copiilor spre această formă de manifestare artistică, dar şi dezvoltarea abilităților de comunicare în limba maternă și apropierea de limba română, la vârsta la care jocul este încă cel mai la îndemână mijloc de comunicare. Teatrul reprezintă instrumentul cel mai atractiv pentru copii, care astfel participă mai intens şi intră în contact mai direct cu limba română, fără vreun efort deosebit, descătuşându-și imaginaţia şi energia.

Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria și Comunitatea Românilor din Serbia.

În Voivodina trăiesc aproximativ 35 000 de români. Comunitatea românească beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română, iar în 2001 aici a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa parohiile româneşti din Voivodina şi Timoc. În Voivodina românii beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română.

Conform rezultatelor finale ale recensământului din 2011, în Ungaria trăiesc 26.345 persoane de naţionalitate română şi 13.886 persoane cu limba maternă română. La recensământul din 2011, orice persoană din Ungaria şi-a putut declara mai multe identităţi. Astfel, numărul celor care s-au declarat şi de naţionalitate română (pe lângă altă naţionalitate) este de 35.641. În majoritatea unităților de învățământ din comunitatea de români din Ungaria, limba română este studiată ca limbă străină, foarte puţine cazuri fiind cele în care se predau unele materii în limba maternă.