Acasă Evenimente Comunitățile etnice din Transcarpatia au analizat proiectele de Lege privind limba de...

Comunitățile etnice din Transcarpatia au analizat proiectele de Lege privind limba de stat în Ucraina

Sursă foto: Inter Regio News

La Administrația Raională de Stat Transcarpatia a fost organizată o întrunire în cadrul căreia s-au discutat proiectele de legi privind limba de stat înregistrate în Rada Supremă a Ucrainei. Inițiatorul şedinţei, la care au luat parte reprezentanți ai tuturor asociațiilor social-culturale naționale din Transcarpatia, a fost guvernatorul Ghenadie Moskal, anunță  Inter Regio News.

Încă de la începutul intâlnirii, guvernatorul regiunii a evidenţiat faptul  că limba de stat a Ucrainei este limba ucraineană – această normă este stipulată atât în Constituția Ucrainei, cât și într-o serie de acte normative ale Ucrainei și nimeni nu poate să o supună nici unei îndoieli.

Totuşi, articolul 10 din Constituția Ucrainei garantează libera dezvoltare, utilizarea și protecția limbilor minoritare. De asemenea, Ucraina a ratificat mai multe acte de drept internațional, care sunt relevante pentru limbile minoritare. Ucraina a ratificat toate actele juridice și acordurile internaționale, și potrivit Constituției, este o parte a legislației ucrainene.

Jurnalista Nina Munteanu afirmă că Ghenadie Moskal a cercetat în detaliu proiectele de lege înregistrate în Rada Supremă și a găsit o serie de neconcordanțe cu Constituția și legile Ucrainei. Autorii  proiectului de lege ajung uneori la absurd – de exemplu, propun ca spectacole de teatru să fie jucate doar în limba ucraineană, neluând în considerare faptul că în întreaga Ucraină (inclusiv Transcarpatia) funcționează teatre naționale – a semnalat președintele Administrației regionale.

Potrivit sursei citate, reprezentanții tuturor asociațiilor naționale-culturale care au participat la dezbatere au făcut un apel pentru a preveni limitarea drepturilor minorităților, consacrate în legislația în vigoare și garantate de articolul 22 din Constituția Ucrainei. Aceștia au opinat că la elaborarea legilor lingvistice trebuie să se ia în mod necesar în considerare și opinia reprezentanților minorităților naționale care trăiesc în Ucraina, sunt cetățenii ei, vorbesc limba de stat,  dar doresc ca copiii lor să învețe limba maternă. “Noi nu suntem împotriva limbii ucrainene, dar optăm și pentru diversitatea lingvistică în Ucraina”,  a mai completat unul dintre vorbitori, citat de Inter Regio News.