Acasă Alte comunitati Concert dedicat lui Eminescu la Palatul Schönbrunn

Concert dedicat lui Eminescu la Palatul Schönbrunn

Compozitorul Eugen Doga va susține, în data de 15 iunie, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn din Viena (Austria), în anul Centenarului Marii Uniri, Un concert de autor dedicat lui Mihai Eminescu, de ziua trecerii în eternitate a poetului, informează MOLDPRES.

Maestrul Eugen Doga își va prezenta creațiile, scrise pe versurile poeților Mihai Eminescu, Veronica Micle și  Grigore Vieru, alături de Orchestra Națională Simfonică a Companiei  Publice ”Teleradio-Moldova”, dirijor Dumitru Cârciumaru, soliştii Mariana Bulicanu (soprană), Ana Maria Donose (soprană, Iași), Ion Timofti (tenor) și Vitalie Advahov la acordeon, pentru prima dată în orașul numit și „capitala muzicii”.

Suntem o echipă mixtă. Soprana Ana Maria Donose este de la Iași, de unde a pornit Eminescu,  iar la Viena s-a înfiripat marea lui dragoste, care l-a inspirat în creația sa. Dacă nu plecam la Viena, în această zi îi aduceam un omagiu lui Eminescu aici la Chișinău, în cadrul Salonului Muzical care-mi poartă numele. Sper că acest concert se va bucura de succes și vom avea în sală mai mulți reprezentanți ai diasporei  noastre”, a spus maestrul Eugen Doga într-o declarație acordată Moldpres.

Concertul este organizat de Asociația ”Mihai Eminescu” din Viena în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada României în Austria, Ambasada Republicii Moldova în Austria și Primăria oraşului Viena.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii” și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.

Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului”, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul „Steaua României” în grad de comandor, cu ordinul „Pentru Serviciul Credincios” (România) și „Za zaslughi pered otecestvom” (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.