Concert la Solotvino cu prilejul Zilei Naționale a României

Concert la Solotvino cu prilejul Zilei Naționale a României

Recent, consulul României la Solotvino, Gabriela Nicola, a participat la concertul festiv dedicat Zilei Naționale a României – 1 Decembrie – organizat de Școala de Arte din Apșa de Jos cu largul concurs al Școlii cu gradele I-III din aceeași localitate.

În debutul spectacolului, cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Holodomorului (Marea Foamete din anii 1931-1932), care în Ucraina este marcat chiar la 25 noiembrie.

Spectacolul a fost susținut de către cca. 80 de elevi din cea mai mare localitate românească de la dreapta Tisei (cca. 10 mii de locuitori), care au cântat și au dansat românește.

Consulatul României la Solotvino felicită pe toți cei implicați în realizarea acestui excepțional spectacol și își exprimă speranța că astfel de acțiuni vor continua și în viitor, pentru a permite românilor din Transcarpatia, îndeosebi tinerei generații, să aibe la îndemână unul dintre cele mai bune instrumente de păstrare și dezvoltare a limbii materne și tradițiilor. Folclorul și tradițiile rămân o sursă inegalabilă de forță în lupta pentru păstrarea nealterată a identității etnice a românilor din Transcarpatia.