Concert pentru vânătorii de munte

Concert pentru vânătorii de munte

Adrian Leonard Mociulschi (pian) și Nicolae Voiculeț (nai) vor susține, pe 10 septembrie, la Curtea de Argeș, un concert în fața militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada“, recent revenit din Afganistan.

Demersul comun al ICR și MApN are ca premize ideea că în actualul context internațional, cultura joacă un rol esențial ca element pacificator, generator de identitate, ce oferă posibilitatea de dialog și de prevenție a conflictelor, iar muzica se situează dincolo de religie sau naționalitate.

Recitalul constituie și un prilej de a rememora gestul emoționant al lui George Enescu, din urmă cu aproape 100 de ani, de a cânta pentru răniţii de pe frontul Primului Război Mondial. În 1916, timp de trei luni, Enescu a concertat, gratuit, în spitalele bucureştene şi din provincie, aducând bucurie şi alinare soldaţilor români răniţi în cumplitele lupte ale primei conflagraţii mondiale. Anul 1917 îl va găsi continuându-şi seria de concerte de binefacere pentru răniţii şi orfanii de război.

Compozitor și scriitor, descendent al unei familii aristocratice poloneze naturalizate în România la începutul secolului al XIX-lea, Adrian Leonard Mociulschi a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti în 1997 (clasa academicianului Ştefan Niculescu) şi Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti în 2005 (unde a studiat filosofia cu academicianul Gheorghe Vlăduţescu). Este Doctor în muzică, cu distincţia Cum Laude.

Nicolae Voiculeț, interpret, compozitor și dirijor, a urmat Liceul de Muzică „George Enescu“ și Academia Naţională de Muzică, unde l-a avut ca maestru pe Gheorghe Zamfir. Abordează genuri muzicale variate, de la folclor, muzică clasică, muzică sacră la jazz, muzică contemporană și pop. A concertat pe scene de prestigiu din întreaga lume, fiind ovaționat în Franța, Spania, Republica Cehă, Germania, Austria, Ungaria, Marea Britanie, SUA, Japonia, Thailanda și Italia. Nicolae Voiculeţ a înfiinţat, în 1993, la Chicago, prima şcoală de nai din Statele Unite.