Acasă Cultura / Culte Concerte dedicate compozitorilor români în Landul Saxonia (Germania)

Concerte dedicate compozitorilor români în Landul Saxonia (Germania)

Două concerte portret dedicate compozitoarelor Violeta Dinescu și Doina Rotaru vor fi prezentate, pe 22 şi 24 octombrie, în landul Saxonia, în interpretarea orchestrei Sinfonietta Dresden. Concertele fac parte din evenimentul anual „Klangnetz Konzert Reihe 2015”, organizat în colaborare cu Deutsch Hygiene Museum din Dresda și Meetingpoint Music Messiaen din Görlitz.

Concertele sunt dedicate muzicii contemporane și își propun să prezinte compozitori în viață din întreaga lume.

Ediția din acest an are ca motto „Prietenia” și va reuni numeroși soliști de marcă, precum Günter Heinz (flaut), Marilyn Crispell (pian), Christian Wettin (clarinet), Martin Jantzen (violoncel), Richard Röbel (pian). Din repertoriul abordat vor face parte compozitori contemporani din întreaga lume, precum Wolfgang Rhim, Georges Apherghis, Toshio Hosokawa, Mark Andre, Günter Heinz sau Tobias Eduard Schick.

România va fi reprezentată la această ediție prin cele două compozitoare de renume Violeta Dinescu si Doina Rotaru, precum și prin participarea clarinetistului român Emil Visenescu, care va interpreta în premieră, împreună cu orchestra, concertul de clarinet al Doinei Rotaru- Fragile II.

Cele două concerte vor avea loc în data de 22 octombrie, de la ora 19.30 la Dresda (Deutsch Hygiene Museum) și în data de 24 octombrie, de la ora 19.30 la Görlitz (Meetingpoint Music Messiaen).

Violeta Dinescu este pianistă, compozitoare şi profesoară de muzică. Din 1982 s-a stabilit în Germania, devenind în 1986 profesoară la diferite universităţi. Din 1996 predă la Universitatea Oldenburg. A obţinut până în prezent peste 50 de premii şi distincţii internaţionale pentru compoziţiile sale. Printre cele mai cunoscute se numără Akanua pentru pian solo, Sonata pentru pian şi vioară (1975), Akrostichon pentru orchestră, baletul „Der Kreisel” („Titirezul”) după Eduard Mörike, opera „Foame şi sete” după Eugen Ionescu.

Doina Rotaru, autoare a peste 25 de lucrări simfonice şi a peste 70 de lucrări camerale, instrumentale şi corale, a fost distinsă cu numeroase premii: Premiul Academiei Române (1986), Premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul I la Concursul Internaţional „Gedok-Mannheim” (1994). Câteva dintre lucrările ei au fost realizate pentru Societatea Română de Radio, Radio France, Radio Graz, Ministerul Culturii din Franţa, Suntory Hall din Tokyo, precum şi festivaluri din întreaga lume.

Emil Vişenescu este unul din cei mai apreciaţi clarinetişti români, în prezent membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu Bucureşti, membru al trio-ului Mozaic (din 1994), al ansamblului Profil Simfonietta şi al Orchestrei de cameră Virtuozii Bucureşti. Printre premiile care i s-au acordat se numără: Premiul I la Concursul Internaţional Jeunesse Musicales – Bucureşti (1996), Premiul Martha Moser- Biel (Elveţia, in 2000), Premiul Tscumi Musik Preis – Berna (Elveţia, in 2002).

Sinfonietta Dresden a fost fondată în 1994 și se dedică cu predilecție unui repertoriu divers de la baroc la contemporan. Orchestra s-a făcut cunoscută pe scena saxonă mai ales prin seria de concerte intitulată „Spannungen”. Orchestra mai este apreciată și pentru îndrăzneala cu care abordează sistematic un repertoriu contemporan al unor muzicieni precum Herman Berlinski, Ludger Vollmer, Thomas Kupsch, Uwe Krause, Matthias Drude, Dietrich Lohff, Steven Rosenhaus und Karsten Gundermann. Sinfonietta a participat la nenumărate festivaluri, precum Dresdener Musikfestspiele, Festivalul Dreiklang, Festivalul de muzică contemporană din Weimar și multe altele. A cooperat, de asemenea, cu posturi de televiziune și radio, de pildă ZDF sau MDR pentru care a înregistrat piese de Salieri, Franz Schubert, Matthias Drude sau Dietrich Lohff.

Deutsches Hygiene-Museum este una dintre cele mai reputate instituții muzeale din Dresda. Expozițiile sale sunt dedicate unei mari diversități de teme din domeniul științific, artistci și cultural. Pe lângă expoziția, muzeul organizează și alte evenimente culturale și educaționale, de exemplu lecturi, concerte și conferințe.

Meetingpoint Music Messiaen a fost fondat în 2008 când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea celebrului compozitor Olivier Messiaen. Meetingpoint a devenit între timp un important centru educațional, care organizează proiecte interdisciplinare cu elevi și studenți în domenii variate: muzică, arte vizuale, istorie.