Concerte românești la Istanbul de Ziua Imnului Național

Concerte românești la Istanbul de Ziua Imnului Național

Cu ocazia Zilei Imnului Național, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul în colaborare cu Consulatul General al României la Istanbul și cu Ambasada României la Ankara organizează miercuri, 29 iulie 2015 la Ankara și joi, 30 iulie 2015 la Istanbul.

Două concerte de muzică tradițională și populară românească într-un aranjament inedit pentru două chitare se vor desfășura, pe 29 iulie, la Istanbul, cu ocazia celebrării Zilei Imnului Național.

Programul muzical de la Ankara va fi susținut de chitariștii români Tudor Anghelescu și Mihai Melinescu, împreună cu mezzo-soprana Operei din Istanbul Zeynep Halvasi, acompaniată la pian de Maestrul Bujor Hoinic.

Serată muzicală româno-turcă va fi urmată de un cocktail la care vor participa membri ai misiunilor diplomatice străine la Ankara, academicieni, oameni de cultură, jurnaliști, reprezentanți diasporă etc.

Concertul din 30 iulie va include doar repertoriul pentru chitară, compus din transpuneri ale unor piese celebre din repertoriul tradițional, păstrând izul și savoarea folclorică. Artiștii care vor susține acest concertul de chitară sunt Tudor Anghelescu și Mihai Melinescu.

Tudor Anghelescu este profesor de chitară, membru al Fundației Române de Chitară Clasică, membru al Asociației de Chitară Transilvania, membru fondator al Asociatiei Culturale Kitarodia. În anul 2002 a cântat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relatii diplomatice româno-japoneze în Kanazawa si Tokyo. A cântat de asemenea în Cluj, Brașov, Constanta, Sibiu, Timișoara, iar peste hotare în Germania, Elvetia (1999), Marea Britanie (2001), Dubai (2002), Japonia (2002), Italia (2006, 2007, 2008).

În 2009-2010 a susținut o serie de concerte de tango argentinian în Toulouse, Caen, Dinoze (Franta), Basel (Elveția), Kehl, Heidelberg (Germania). În 2010 concertează în cadrul’ culturelle franco — roumaine’ la Strasbourg (Franța).

Este pentru prima dată când ICR Istanbul desfășoară un eveniment în marja celebrării Zilei Imnului Național, de la instituirea acesteia în anul 1998, concertul de chitară clasică fiind, în egală măsură, primul de acest gen organizat pe teritoriul Republicii Turcia de la înființarea ICR Istanbul ‘Dimitrie Cantemir’, notează Agerpres.