Acasă America Latina Concerte susținute de trio-ul românesc JazzyBIT, în Mexic

Concerte susținute de trio-ul românesc JazzyBIT, în Mexic

Trio-ul românesc JazzyBIT va efectua un turneu în Mexic în perioada 9-16 noiembrie 2022, organizat de Institutul Cultural Român și de Ambasada României în Mexic. JazzyBIT va reprezenta România la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului EuroJazz din Ciudad de México, un eveniment cultural de tradiție, organizat anual de Delegația Uniunii Europene, ambasadele statelor membre UE acreditate în capitala mexicană și Centrul Național al Artelor din Mexic (CENART). În cadrul acestui turneu, artiștii români vor mai susține alte patru concerte în diferite orașe din Mexic.

Cea de-a XXV-a ediție a Festivalului EuroJazz din Ciudad de México se va desfășura în perioada 5 – 20 noiembrie 2022. Pe lângă trupa din România, la ediția din acest an a EuroJazz, vor mai participa grupuri din alte nouă țări ale UE (Austria, Bulgaria, Franța, Italia, Irlanda, Polonia, Spania, Țările de Jos și Ungaria).

De-a lungul celor trei săptămâni ale Festivalului vor fi organizate concerte, conferințele magistrale și reuniuni cu tinerii mexicani studenți la Muzică. În ultimii 25 de ani, EuroJazz s-a transformat în cel mai important festival de jazz european din întreaga Americă Latină, fiecare concert bucurându-se de o prezență extrem de numeroasă din partea publicului mexican (între 1.500-1.900 spectatori). Ediția din acest an își propune să promoveze incluziunea (din perspectiva egalității de șanse, a persoanelor cu handicap, a comunităților și grupurilor etnice) și sustenabilitatea (protecția mediului, lupta împotriva schimbărilor climatice, ecologia).

În cadrul Festivalului, JazzyBIT va susține un concert sâmbătă, 12 noiembrie 2022, ora 13.00, la sediul CENART din Ciudad de Mexico și va avea o reuniune-atelier de muzică cu studenții mexicani vineri, 18 noiembrie 2022.

De asemenea, în marja deplasării în Mexic, JazzyBIT va mai susține alte patru concerte, în următoarele orașe și locații:

– în orașul Guadalajara – miercuri, 9 noiembrie 2022, ora 20.00, la Casa de Cultură a Statului Jalisco (Auditoriul Consuelo Velázquez). Concertul oferit de JazzyBIT este inclus în programul cultural „Miercurile pe scenă” / „Miércoles escénicos”, prin intermediul căruia Ministerul Regional al Culturii din Jalisco invită publicul larg să participe la diferite evenimente culturale (muzicale, teatrale, cinematografice etc.) în principalele centre culturale ale statului;

– în Ciudad de México – duminică, 13 noiembrie 2022, ora 13.00, la Complexul Cultural Los Pinos (fosta reședință a președinților Mexicului), un concert organizat în colaborare cu Guvernul regional al capitalei;

– în Ciudad de México – duminică, 13 noiembrie 2022, ora 18.00, la Jazzatlan Capital, cel mai important club de jazz din capitala mexicană;

– în orașul San Miguel de Allende – miercuri, 16 noiembrie 2022, ora 17.00, la Centrul Cultural Ignacio Ramírez El Nigromante. JazzyBIT va inaugura cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz din San Miguel de Allende, cel mai important eveniment cultural de jazz din statul Guanajuato.

JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce activează din 2012 și oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk. Grupul își descrie stilul ca fiind „loud jazz”. În 2014, trupa și-a lansat albumul de debut „Touch the Sky“, iar în cei 10 ani de activitate a avut o bogată activitate concertistică, susținând peste 250 de concerte în România și în străinătate (Austria, Bulgaria, Cehia, Coreea de Sud, Franța, Lituania, Qatar, Regatul Unit, România, Serbia, Ungaria etc.).În 2016, JazzyBIT a lansat albumul „Horizon”, iar în 2021 a urmat al treilea album, „Drive“, mixat în New York City la The Bunker Studio de către John Davis (basistul trupei Jojo Mayer/Nerve) și masterizat de către Alex DeTurk, ambii laureați cu premiul Grammy pentru cel mai bun album instrumental de jazz în 2019. Pe lângă circuitul jazz, trupa a cântat și în cadrul unor festivaluri cu muzică de mai multe genuri, precum festivalul Sziget din Ungaria, Exit din Serbia sau Untold din România, dar și în cadrul unor cluburi cunoscute din circuitul european, precum A38 din Budapesta sau Control din București.