Acasă Alte comunitati Concertul aniversar Centenarul României – o întâlnire muzicală în fiordurile norvegiene

Concertul aniversar Centenarul României – o întâlnire muzicală în fiordurile norvegiene

În contextul acțiunilor de celebrare a Centenarului Marii Uniri, ICR Stockholm şi Ambasada României în Norvegia, în parteneriat cu Academia de Muzică a Norvegiei, organizează, pe data de 8 mai 2018, concertul aniversar Centenarul României – o întâlnire muzicală în fiordurile norvegiene.

Concertul propune o veritabilă călătorie în două universuri sonore, românesc și norvegian, evidențiind specificitatea, dar și afinităţile dintre cele două spații culturale. Pe scena amfiteatrului Academiei de Muzică a Norvegiei vor evolua tineri și talentați muzicieni români (pianistul Dragoş Cantea și violonista Anamaria Trifanov) şi norvegieni (soprana Benedikte Sofie Ribe și chitaristul Sondre Høymer), interpretând lucrări de referință ale compozitorilor români Constantin Silvestri, Ion Voicu, Paul Constantinescu, Ciprian Porumbescu, Grigoraș Dinicu și norvegieni Edvard Grieg, Eyvind Alnæs și Øistein Sommerfeldt. Totodată, concertul va marca și celebrarea Zilei Europei.

Este așteptat un public numeros, oficiali, reprezentanți ai cercurilor culturale, academice, de afaceri, diplomați, norvegieni dar și membri ai comunității române din Norvegia.

Ambasadorul României în Norvegia, Adrian Davidoiu, va susține, în deschiderea evenimentului, o alocuțiune care va reliefa importanța și contextul istoric al Marii Uniri din 1918, precum și semnificația aniversării Zilei Europei, inclusiv în perspectiva Președinției române a Consiliului UE din 2019.

Dragoş Cantea (pian) este unul dintre cei mai importanți pianiști români ai generației sale. A absolvit studiile de licență și masterat la Universitatea Națională de Arte “George Enescu”, unde în prezent își continuă studiile de doctorat. Concomitent cu studiile de doctorat, Dragoș Cantea urmează și cursurile unui masterat în cadrul Academiei de Muzică a Norvegiei, din Oslo, fiind singurul artist tânăr român admis aici în ultimii 44 de ani. Pianistul Dragoș Cantea a colaborat cu diferite orchestre filarmonice din România și din străinătate.

Anamaria Trifanov (vioară) şi-a început studiile de vioară în orașul său natal, Botoșani, în cadrul Liceului de Artă “Ștefan Luchian”. În perioada 2011-2013 a avut loc și debutul internațional al artistei cu rezultate remarcabile în Franța și Olanda, care a fost urmat de concerte de succes în Italia şi Finlanda. Actualmente, violonista Anamaria Trifanov studiază la Parma, în Italia.

Benedikte Sofie Ribe (soprană) a urmat studiile de muzică clasică la Universitatea din Agder (Norvegia), care au fost completate prin studii internaționale ale programului Erasmus, la Academia de Muzică “Franz Listz” din Budapesta.

Sondre Høymer (chitară) a absolvit programele de studii de licență și masterat la Academia de Muzică a Norvegiei și Akademia Muzyczna w Katowicach din Polonia și a participat la diferite concursuri internaționale importante.