Acasă Cultura / Culte Concurs național pentru Bienala de la Veneția

Concurs național pentru Bienala de la Veneția

Ministerul Culturii, MAE și ICR organizează concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, concurs public de creație deschis participării autorilor individuali sau reuniți în grupuri ori ONG-urilor.

Ediția din 2024 a Bienalei de Artă de la Veneția se va desfășura în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie 2024, cu previzionare pentru specialiști și presă în perioada 17-19 aprilie 2024.

Tema celei de-a 60-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, lansată de curatorul acestei ediții, Adriano Pedrosa, este Foreigners Everywhere (Străini pretutindeni). Astfel, ediția din anul 2024 a Bienalei va avea în prim plan artiști care sunt ei înșiși străini, emigranți, membri ai diasporei din diferite țări ori refugiați, în special cei care au călătorit între Sudul și Nordul global.

Pentru a participa la concursul naţional, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conțină documentația obligatorie prevăzută în Regulamentul de organizare a concursului, afișat pe paginile de internet ale celor trei instituții organizatoare.

Concurenții trebuie să dezvolte un concept curatorial, expozițional și de promovare care să corespundă temei Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia sau temei curatoriale proprii.

În anul 2024, bugetul alocat proiectelor care vor reprezenta România în cele două spații expoziționale a fost suplimentat, astfel încât Ministerul Culturii va aloca 850.000 lei pentru proiectul din pavilionul românesc din Giardini della Biennale, iar Institutul Cultural Român va aloca aproximativ 250.000 lei pentru cel din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Vor fi două etape de jurizare – prima cu rol de definire a conceptului curatorial și a conținutului, urmată de selectarea finaliștilor, care vor fi invitați să detalieze aspectele tehnice ale proiectului în etapa a doua de concurs.

Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentațiilor la sediul Ministerului Culturii până la data de 20 noiembrie 2023. Proiectele transmise prin e-mail sau fax, cele incomplete, cele care nu respectă cerințele impuse de organizatori și cele care vor ajunge la Ministerul Culturii la o dată ulterioară datei menționate, indiferent de modalitatea de transmitere, nu vor fi luate în considerare.

Nu pot participa la concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajaţi ai instituţiilor organizatoare, membrii comisiei de selecţie şi cei ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor sau rude şi afini ai acestora, până la gradul al doilea inclusiv, respectiv asociaţii din firmele/ONG-urile în care membrii comisiei de selecţie, ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor deţin funcţii de conducere. Membrii comisiilor nu pot primi misiuni profesionale legate de elaborarea proiectelor care vor fi înscrise în concurs.

Anunțarea rezultatelor primei etape va avea loc în data de 22 noiembrie 2023, cu termen de contestare de 24 de ore. Rezultatele finale vor fi afișate în 27 noiembrie 2023

Pentru cea de-a doua etapă, termenul limită pentru depunerea documentațiilor este 8 ianuarie 2024, iar rezultatele vor fi anunțate în data de 19 ianuarie. Câștigătorul competiției va fi anunțat în 15 ianuarie 2024, după soluționarea eventualelor contestații.