Acasă Cultura / Culte Conferinţa internațională romologică: 30 de ţări au analizat folclorul romani la Chişinău

Conferinţa internațională romologică: 30 de ţări au analizat folclorul romani la Chişinău

Participanţi din 30 de ţări, inclusiv Australia, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria, Romania, Rusia, Ucraina, Islanda, Rep. Moldova s-au întrunit, zilele trecute, la Chişinău la Conferinţa internațională romologică, intitulată „Întâlnirea anuală a Societății de studiere a folclorului romani”.

La reuniunea anuală internaţională au fost prezenţi cercetători romologi care nu sunt neapărat de etnie romă, inclusiv antropologi, muzicologi etc. Evenimentul a fost onorat, de asemenea, de prezenţa reprezentanţilor Ambasadelor SUA şi Ungariei în Rep. Moldova.

Lucrările Conferinţei au fost inaugurate de Ion Duminică, doctor în ştiinţe politice, şeful Secţiei minorităţi etnice din cadrul Institutului Patrimoniului Cultural al ASM.

Lavinia Stan, cercetător la Institutul de Istorie Orală de la Universitatea din Cluj „Babeş Bolyai”, a menţionat oportunitatea de a participa la această conferinţă, unde participanţii au o ocazia unică de a asculta o varietate de teme de cercetare pe această mare tematică a romilor din Europa, în general. Aceasta consideră extraordinar să descopere cât de mulţi oameni se ocupă de această temă esenţială pentru eliminarea sau măcar eforturile de eliminare a discriminărilor şi prejudecăţilor pe care societăţile noastre le au faţă de romi.

Elena Marushiakova, preşedintele Societăţii de Studierii a Folclorului Ţigănesc (Bulgaria) a salutat desfăşurarea primei întruniri internaţionale în spaţiul est-european la Chişinău, mulţumind gazdei pentru primirea şi atenţia acordată. Reiterând importanţa cercetărilor romologice, vorbitoarea a subliniat importanţa extinderii proiectelor de lungă durată a cercetărilor romologice, inclusiv în domenii precum: antropologie, etnologie, ştiinţe politice, muzicologie etc.

Prezent la deschiderea lucrărilor Conferinţei, dr. hab., prof. Aurelian Dănilă, coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte al AŞM, a menţionat că cercetările romologice sunt foarte importante, mai ales în lumina noilor provocări imigraţioniste.

Profesorul Dănilă a subliniat importanţa faptului că în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei este creat sectorul de romologie, specificând că romii sunt un popor care merită apreciat nu doar după frumuseţe şi talentul său muzical, dar şi ca etnie, istorie, popor, naţiune, tradiţie şi cultură. La sugestia coordonatorului, în ultima zi de aflare în ţara noastră, mai mulţi participanţi vor vizita or. Soroca, care este un centru istoric şi cultural al comunităţii romilor din Moldova, un punct de atracţie turistic. Oaspeţii vor vizita Dealul Sorocii, unde locuieşte o comunitate tradiţională de etnie romă.

În cadrul panelelor, participanţii au abordat o multitudine de teme ce vizează creşterea înţelegerii vieţii romilor, istoria, limba, cultura, situaţia actuală a romilor, dar şi stabilirea de contacte strânse între oamenii de ştiinţă care şi-au dedicat cariera ştiinţifică cercetării romologice.

Participanţii la for au apreciat drept un lucru extraordinar desfăşurarea acestei Conferinţe care a adus la aceeaşi masă cercetători din lumea academică, dar şi activişti, în speranţa ca rezultatul să fie unul benefic pentru viitorul comunităţilor de romi.

Gypsy Lore Society Annual Meeting and Conference on Romani Studies este o Asociaţie Internaţională, constituită din persoane interesate de studiile romane. A fost fondată în Marea Britanie în 1988 şi este una din cele mai vechi organizaţii. Din 1989 a avut sediul în Statele Unite. Reuniunile sunt organizate în colaborare cu savanţi şi centre academice din întreaga lume.

Până în prezent au fost organizate reuniuni similare în mai multe din marile oraşe din Marea Britanie, USA, Olanda, Italia, Ungaria, Spania, Finlanda, Portugalia, Turcia, Slovacia, Austria etc.