Consilierii locali din Micherechi cer autorităţilor ungare mai multe drepturi pentru români

Consilierii locali din Micherechi cer autorităţilor ungare mai multe drepturi pentru români

Consilierii micherecheni cer ajutorul preşedintelui Juhász şi  parlamentarului Kreszta  ca legislativul ungar să clarifice prin lege drepturile autoguvernării de naţionalitate transformată în consiliu local pe localitate şi aceasta să aibă competenţa de a prelua instituţii şi a obţine finanţarea de la buget pentru acestea.

Consiliul Local al comunei Micherechi (Ungaria), singurul compus exclusiv din persoane de naţionalitate română şi care după alegerile din toamna anului 2014 s-a transformat în Autoguvernare Românească pe Localitate, i-a avut ca invitaţi, în şedinţa din 15 octombrie, pe Tiberiu Juhász, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Ana Oros Şimon, referentă pentru învăţământ la AŢRU şi pe Erica Borbély, consilieră pentru învăţământ la AŢRU.

Un aspect important al discuţiilor a vizat viitorul şcolii şi grădiniţei româneşti din localitate, al căror drept de administrare a fost cerut în primăvara acestui an pentru autoguvernarea locală, cererea lor fiind blocată de AŢRU, care la rândul ei a cerut acelaşi drept.

Punctele de vedere nici de această dată nu s-au apropiat, argumentele celor de la AŢRU nu i-au convins pe consilierii locali din Micherechi că şcoala şi grădiniţa lor ar mai bine la AŢRU, anunţă Foaia Românească.

Consiliul Local Românesc din Micherechi a hotărât, cu şapte voturi unanime pentru, că îi însărcinează pe Tiberiu Juhász, preşedinte AŢRU şi pe Traian Kreszta, purtător de cuvânt în Parlamentul de la Budapesta să solicite la cele mai înalte foruri administrative ale ţării asigurarea mai multor drepturi pentru localitatea Micherechi, singura care are consiliu local transformat în autoguvernare de naţionalitate.

 Principalul subiect cu care conducerea actuală a câştigat alegerile şi pentru care a primit împuternicire de la localnici a fost chiar angajamentul privind viitorul şcolii şi grădiniţei româneşti din localitate.