Consiliul de Conducere al Românilor Independenți din Serbia, reunit în ședință

Consiliul de Conducere al Românilor Independenți din Serbia, reunit în ședință

17 membri ai Consiliului de Conducere(CC) al Românilor Independenți din Serbia (RIS) au participat pe 14 februarie, la Vârșeț, la o nouă  ședință a CC, anunță un comunicat al asociației.

Cu acest prilej, a fost analizată situația în cadrul minorității românești din Serbia, respectiv cadrul instituțional și C.P.E. „Libertatea”, instituție care prin Cioban Nicu cenzurează temeinic activitatea RIS-ului și a refuzat prezentarea revistei de cultură și istorie Glasul Cerbiciei în săptămânalul Libertatea .

Un al punct important al discuţiilor l-a reprezentat colaborarea și relația RIS-ului cu reprezentanții românilor din Timoc, care rămâne prioritate în continuare acțiunile comune privind reorganizarea românilor la nord și sud de Dunăre, notează ris.org.rs.

ris2De asemenea, la şedinţa Consilului de Conducereau s-a discutat şi despre organzarea primei ediţii a Festivalului Mărțisorului și lansarea cărții „Așezământul monahal Srediștea Mică”, programată pentru jumătatea luni martie. În urma discuțiilor și analizei Consiliul de Conducere RIS a constituit, în calitate de organizator, Consiliul Festivalului care va fi compus din Călin Iorga, Virginia Muncian, Mircea Cotârlă, Milan Micșa, Roman Marin, Željko Miladinović, Dorinel Stan, Ionel Ivașcu, Ilia Capeț și Ilia Augustin, iar S.C.A. „Eminescu” din Coștei a constituit deja Consiliul local de organizare al Festivalului Mărțișorul.

La următorul punct pe ordinea de zi – Organizarea tradiționalei manifestări Sărbătoarea din Poieni sau Măialul expus de dr. Dorinel Stan, președintele RIS, s-a hotărât organizarea acestei manifestări sub auspiciile RIS-ului pe 2 mai a.c. la Pârneaora. Manifestarea a fost relansată după 73 de ani și revine la zestrea românilor din zona Banatului de munte. Sărbătoarea din Poieni este un vechi obicei românesc din Munții Vârșețului, petrecere câmpenească  care are la bază ritualul recunoștinței viilor, livezilor și pământurilor semănate.