„Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră” pe meleaguri moldoveneşti

„Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră” pe meleaguri moldoveneşti

Expoziția „Constantin  Brâncuși – Pasărea Măiastră” va fi vernisată, pe 19 februarie, la orele 11.00, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel  Mare și Sfânt din Chișinău.Organizată cu prilejul împlinii a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor, ampla expoziție (24 de bannere de 0,95 x 2,10 m.) aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX.

 Figură emblematică în mișcarea artistică modernă, Brâncuși a eliberat sculptura de reflexul imitației clasiciste a naturii. Refuzând reprezentarea figurativă a realității, Brâncuși a reușit în lucrările sale să ajungă la formele arhetipale, la esența lucrurilor, la echilibrul dintre formă și fond.

Sculpturile sale combină simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.

„Eu am vrut sa înalț totul dincolo de pământ, mărturisește Brâncuși. Eu am făcut piatra sa cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar și pentru cei orbi. Ceea ce va dăruiesc eu este bucurie curată.”