Constantin Codreanu cere implicarea Guvernului

Constantin Codreanu cere implicarea Guvernului

242
0

Vineri, 4 august, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, cum prevede Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

În scrisoarea președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării adresată premierului României se precizează: „Muzeul Românilor de Pretutindeni ar trebui să fie o instituție permanentă de primă importanţă, pusă în serviciul societății, deschisă publicului, specializată în păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, cercetarea şi conservarea diverselor documente şi materiale muzeistice care să provină din zonele extrafrontaliere locuite de români.

În cei 10 ani care s-au scurs de la intrarea în vigoare a legii, la București s-au succedat 15 guverne. Niciunul dintre ele nu a întreprins absolut nimic pentru executarea acestor prevederi imperative ale legii. Articolul 11 al Legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni rămâne a fi literă moartă, o plăsmuire frumoasă sabotată deschis de guvernele de până acum ale României.

Astfel, Muzeul Românilor de Pretutindeni nu există decât formal în legea votată de Parlament acum un deceniu. În rest, el este absolut fictiv, nu are sediu, adresă, director, cercetători, personal sau buget, expoziții, obiecte, documente și alte materiale de valoare istorică, etnografică, artistică, tehnologică sau științifică.

Este foarte greu de înțeles și de explicat de ce nu se conformează Guvernul României prevederilor imperative ale legii și nu se achită exemplar de obligațiile care îi revin potrivit legii. O asemenea atitudine de eschivare de la executarea prevederilor legii are consecințe negative directe asupra milioanelor de etnici și cetățeni români care așteaptă sprijinul statului român în efortul lor de păstrare a identității românești, inducând sentimentul că nu sunt luați în serios de noi, ca stat național și de drept. În plus, situația afectează imaginea și prestigiul României, subminându-i credibilitatea.

Eschivarea guvernelor României de până acum de la îndeplinirea prevederilor legale în vigoare și sabotarea lor deschisă ne fac dovada concretă, marcată de penibil, a adevăratei atitudini a Executivului țării față de milioanele de români de pretutindeni și problematica lor. Fiți de acord, stimate domnule prim-ministru, că o asemenea stare de lucruri, rușinoasă pentru noi ca stat național, nu mai poate fi tolerată.

Ținând cont de cele expuse mai sus și în calitatea mea de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, fac apel stăruitor către dumneavoastră, în calitate de prim-ministru, și către întregul Cabinet pe care îl conduceți și vă rog respectuos să vă implicați în soluționarea acestei chestiuni și să adoptați într-un timp cât mai apropiat posibil o Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, așa cum cere expres Legea privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Exprim convingerea că adoptarea unei asemenea Hotărâri de Guvern va fi primită cu simpatie și recunoștință de către milioanele de români din afara granițelor țării”, se arată în scrisoarea transmisă Guvernului României.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ