Constantin Codreanu: „Este necesar un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii...

Constantin Codreanu: „Este necesar un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii noștri din afara granițelor”

Marţi, 13 iunie, a avut loc şedinţa Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, condusă de preşedintele acesteia, Constantin Codreanu, având ca invitaţi reprezentanți ai Consiliului românilor de pretutindeni: Cornel Radu Loghin, vicepreședinte, Bojko Stanković, vicepreședinte, Niculița Ghiță și Mirel Prisăcaru, membri.

Subiectul principal din cadrul discuţiilor l-a constituit dezbaterea metodologiei privind Congresul românilor de pretutindeni, în vederea definitivării acesteia, astfel încât forma finală să îi avantajeze pe românii din diaspora.

„Deși am dezbătut timp de peste 3 ore metodologia privind organizarea Congresului românilor de pretutindeni, tot nu am ajuns la o versiune finală. În cadrul lucrărilor, le-am solicitant invitaților să prezinte un raport de activitate, astfel încât să ne putem face o idee despre rezultatele obținute și despre ceea ce trebuie să îmbunătățim. Mai ales că avem exemplul negativ al precedentului Congres, care ne-a lăsat un gust amar tuturor. Inclusiv nouă, celor din Republica Moldova.

Am încercat să deviem discuțiile referitoare la mandate și alocări de fonduri spre efecte concrete ce pot fi obținute în urma organizării Congresului. În momentul de față avem o formă cvasifinală a metodologiei pe care îmi doresc să o discutăm și cu omologii de la Senat. Voi propune organizarea unei ședințe reunite a celor două comisii săptămâna viitoare. Tot ceea ce facem împreună trebuie să se materializeze într-un sprijin sincer, constant și consecvent pentru românii noștri din afara României”, a declarat președintele Comisiei din Camera Deputaților, Constantin Codreanu.

În concluzie, s-a hotărât ca forma finală a metodologiei convenite în cadrul comisiilor reunite să fie făcută publică, astfel încât să existe dezbateri și eventuale modificări ale acesteia după sugestiile, comentariile și observațiile primite la Comisie, iar organizarea Congresului să fie realizată în ultima duminică a lunii septembrie.