Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți...

Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Constantin Codreanu, a participat duminică, 27 august, la manifestațiile dedicate Zilei Limbii Române organizate în premieră absolută la Cetatea Albă, pe litoralul basarabean al Mării Negre, de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare  cu Consulatul General al României la Odesa.

Cu această ocazie, deputatul a adresat numerosului public vorbitor de limbă română prezent la manifestație un cuvânt de salut și încurajare: „Salut acest eveniment care este o premieră pentru comunitatea noastră românească la Cetatea Albă, un loc cu o mare încărcătură istorică. Sărbătorirea Zilei Limbii Române, care a coincis cu sărbătorirea Zilei Independenței Ucrainei, astăzi, aici, este o întâlnire fericită între noi, românii, și dumneavoastră, dragi ucraineni.Ca președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării vreau să transmit mesajul că statul român este alături de dumneavoastră, dragi români. Felicit Institutul Cultural Român și autoritățile noastre consulare pentru această reușită și mulțumesc administrației raionale ucrainene pentru cooperare”, a precizat Constantin Codreanu.

Sunt sigur că știți că, în România, ucrainenii se bucură de toate drepturile posibile, având inclusiv reprezentare parlamentară. Mi-aș dori ca același lucru să fie valabil și pentru românii noștri din Ucraina. Reciprocitatea este principiul-cheie în acest caz. Mulțumesc! La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”, a conchis președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Programul manifestațiilor de la Cetatea Albă, care au vizat promovarea identității culturale pe care comunitatea istorică românească din sudul Basarabiei o împărtășește cu România și Republica Moldova, a cuprins reprezentații folclorice autentice susținute de formații populare românești din sudul Basarabiei: ansamblul ,,Mărţişor” din Satul Nou, raionul Sărata, ansamblul vocal ,,Țărăncuța” din orașul Reni, ansamblul vocal bărbătesc ,,Haiducii”, din Anadol, raionul Reni, ansamblul de dansuri populare „Tinerețea” din comuna Babele (Alexandru Averescu), duetul fraților Gerghișan și Dan Cepoi, ansamblul folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, raionul Ismail și formația „Zdob și Zdub” din Chișinău.

În cadrul manifestațiilor culturale de la Cetatea Albă Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a purtat discuții cu mai mulți fruntași și reprezentanți ai comunității românești din sudul Basarabiei, arătându-și întreaga disponibilitate pentru susținerea acestora în demersurile de păstrare și dezvoltare a identității românilor din regiune.

Anul acesta Ziua Limbii Române a fost marcată pentru a patra oară în sudul Basarabiei și pentru prima dată în interiorul Cetății Albe.