Constantin Grigore va dirija Orchestra Filarmonică Regală din Liège, într-un turneu naţional...

Constantin Grigore va dirija Orchestra Filarmonică Regală din Liège, într-un turneu naţional desfăşurat în Belgia

Sursa foto: RRC

Constantin Grigore, membru fondator al Cameratei Regale, va dirija Orchestra Filarmonică Regală din Liège în seria de concerte L’Orchestre à la portée des enfants: Le Petit Prince, un turneu național care are loc în cadrul stagiunii orchestrei.

În cadrul proiectului desfășurat în perioada 28 aprilie-7 mai 2017, vor avea loc șapte reprezentații în cinci orașe belgiene: Bruxelles (Palais des Beaux-Arts), Liège (Salle Philharmonique), Ottignies (Centre culturel), Ath (Le Palace – Maison culturelle) și Namur (Théâtre).

Inspirat din celebra poveste a lui Antoine de Saint-Exupéry, concertul L’Orchestre à la portée des enfants: Le Petit Prince reprezintă, în fapt, un program dedicat copiilor de peste cinci ani, fiind realizat în colaborare cu Jeunesses Musicales de Liège et Bruxelles.

Colaborarea dintre Constantin Grigore și Orchestra Filarmonică Regală din Liège, una dintre cele mai apreciate orchestre din Europa, reprezintă prima colaborare a unui dirijor român din cadrul acestui proiect consacrat în mediul cultural belgian și european.

Proiectul L’Orchestre à la portée des enfants a cunoscut un succes constant încă de la crearea sa, acum mai bine de douăzeci de ani: peste 150 de reprezentații organizate și peste 200.000 de spectatori, fiind deja o tradiție în lumea muzicală din Belgia. Variat în oferta sa, programul l’Orchestre à la Portée des Enfants propune publicului câteva dintre cele mai renumite lucrări din repertoriul simfonic: de la Carnaval des Animaux (de Saint-Saëns), Petrouchka (de Stravinsky) până la Contes de ma Mère l’Oie (de Ravel), precum și lucrări contemporane ca L’Apprenti Sorcier (de Dukas) sau Billy The Kid (de Copland).

Micul Prinț este una dintre cele mai filosofice povești pentru copii, la fel de cuceritoare și fascinantă în timpurile noastre precum era în 1943, când a fost publicată. Muzica de o mare finețe a lui Dirk Brossé alternează cu textul original, într-o regie orginală semnată deEmmanuel Guillaume, mai mulți actori de renume propunând tânărului public să descopere în familie renumite lucrări din repertoriul simfonic.

Dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati, Marek Pijarowski. S-a perfecționat printr-un stagiu de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski, şi ulterior (2012) la Bayrische Rundfunk şi Munchner Philharmoniker. A susţinut concerte la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din ţară, cât şi din străinătate, şi a colaborat cu solişti de renume ai scenei muzicale internaţionale. În prezent este dirijorul principal al Cameratei Regale.