Consultări AEP cu mediul neguvernamental pe tema votului prin corespondență

Consultări AEP cu mediul neguvernamental pe tema votului prin corespondență

DISTRIBUIȚI

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, și membri din conducerea Autorității, s-au întâlnit, joi, 17 septembrie 2015, cu Mircea Kivu (Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum), Septimius Pârvu (Expert Forum) și Elena Calistru (Asociația Funky Citizens) – reprezentanți ai mediului neguvernamental pentru a discuta despre proiectul legii privind votul prin corespondență, precum și principiile care ar trebui să stea la baza elaborării acestui act normativ.

În cadrul discuțiilor, președintele AEP a arătat că, la solicitarea decidenților politici, AEP și-a asumat rolul de a contribui la elaborarea proiectului de lege privind votul prin corespondență, ale cărui prevederi să fie aplicabile la alegerile parlamentare din 2016, subliniind că votul prin corespondență trebuie să fie secret, direct, gratuit, accesibil, fără proceduri birocratice descurajante pentru alegători, și să ofere, în același timp, suficiente măsuri de siguranță, pentru a nu putea fi fraudat.

”AEP este un organism de management electoral cu experiență, dar, potrivit Constituției, nu avem drept de inițiativă legislativă. Contribuim cu expertiza noastră în domeniu, cu informații tehnice despre modul cum se aplică acest tip de vot în alte țări, oferim soluții tehnice și legislative fundamentate, așa cum am mai făcut-o și la elaborarea altor legi electorale. Pentru ca actul normativ să fie elaborat și adoptat în timp util, este nevoie ca membrii Comisiei pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale să stabilească principii clare pe baza cărora să putem redacta propunerea legislativă”, a ținut să precizeze președintele Autorității Electorale Permanente.

Ana Maria Pătru a adăugat că acesta a fost și mesajul pe care reprezentanții AEP l-au transmis, marți, la Palatul Parlamentului, membrilor Comisiei parlamentare a Camerei Deputaților și a Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

”Pentru elaborarea proiectului, decidenții politici trebuie să stabilească, mai întâi, o serie de principii: tipurile de procese electorale la care se poate vota prin corespondenţă, categoriile de alegători care pot vota în acest mod, termenul limită pentru înregistrarea alegătorilor români care doresc să voteze prin corespondenţă – periodic, înaintea fiecărui proces electoral, la începutul fiecărui an electoral sau o singură dată pentru toate procesele electorale viitoare”, a declarat președintele AEP.

”Membrii comisiei parlamentare trebuie să decidă care va fi data limită pentru recepţionarea voturilor exprimate prin corespondenţă de către birourile electorale competente, respectiv ziua alegerilor sau o dată anterioară zilei scrutinului, stabilită prin lege”, a continuat președintele Autorității Electorale Permanente.

Ana Maria Pătru a mai spus că, de asemenea, trebuie să se stabilească dacă alegătorii care s-au înregistrat ca votanţi prin corespondenţă au dreptul să opteze pentru a vota la o secţie de votare, în cazul în care se răzgândesc, precum și dacă alegătorii care şi-au expediat voturile către biroul electoral competent au dreptul să opteze pentru a vota la o secţie de votare, urmând ca votul exprimat prin corespondenţă să nu fie luat în considerare.

Anterior, reprezentanții AEP au discutat și cu reprezentanții MAE, Poștei Române, Imprimeriei Naționale și Monitorului Oficial, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondență și a găsi cele mai bune soluții tehnice pentru implementarea acestui tip de vot alternativ.

Consultările au vizat aspectele de natură tehnică referitoare la documentele necesare în cadrul unei proceduri de vot prin corespondență, aplicarea unor elemente de siguranță pe acestea, precum și traseul corespondenței poștale dintre instituțiile statului și alegători și securizarea acestui circuit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.