Acasă Politic Consultări politice Bogdan Aurescu – Jean-Yves Le Drian

Consultări politice Bogdan Aurescu – Jean-Yves Le Drian

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, în seara zilei de miercuri, 2 februarie 2022, consultări politice cu ministrul pentru Europa și al Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează la București, în perioada 2-3 februarie 2022.

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au abordat principalele teme de interes comun pentru avansarea agendei bilaterale, precum și aspecte de actualitate la nivelul Uniunii Europene și de securitate.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat relaţiile excelente dintre România şi Republica Franceză, definite de Parteneriatul Strategic reînnoit în 2018, prin semnarea Declarației Politice de către Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, și ale cărui direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs actualizate România – Republica Franceză, semnată în 2020. Cei doi miniștri au evaluat pozitiv stadiul implementării Foii de parcurs, în special în domeniile prioritare de interes comun.

Cei doi demnitari au realizat și un schimb de opinii privind stadiul și perspectivele proiectelor și dosarelor de interes strategic de pe agenda bilaterală. În context, a fost convenită organizarea unei reuniuni în formatul 2+2, la nivel de miniștri de afaceri externe și apărare, fiind accentuată importanța acestui format, mai ales în actualul context regional tensionat.

În ceea ce privește temele de actualitate de la nivel european, ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări omologului francez cu privire la sprijinul ferm al României pentru urmărirea priorităților asumate de Președinția franceză a Consiliului UE pentru primul semestru al anului 2022, al cărei mandat se derulează într-un moment cheie pentru viitorul Uniunii Europene și coincide, totodată, cu aniversarea a 15 ani de la aderarea României la UE.

În contextul discuțiilor privind consolidarea reformei spațiului Schengen și a securității frontierelor externe ale Uniunii, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a reiterat așteptările legitime ale țării noastre de aderare la spațiul Schengen. Șeful diplomației franceze a asigurat asupra disponibilității părții franceze de a întreprinde eforturile necesare pe durata deținerii Președinției Consiliului UE în vederea avansării acestui dosar, evidențiind că reforma spațiului Schengen reprezintă o prioritate pentru Franța la cel mai înalt nivel.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României pentru întărirea rolului Uniunii Europene în Vecinătatea Estică și acordarea unei atenții corespunzătoare regiunii, în vederea promovării valorilor comune și asigurării stabilității, securității, rezilienței și prosperității regiunii.

Cei doi demnitari au avut un schimb amplu de vederi cu privire la situația de securitate din regiune, cu accent pe situația tensiunile îngrijorătoare din Vecinătatea Estică/regiunea Mării Negre.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat mulțumirile României pentru recentul anunț al Președintelui Franței privind sporirea prezenței militare franceze în România și a subliniat că acest demers este atât o confirmare a angajamentului profund pentru întărirea posturii aliate de descurajare și apărare a Flancului Estic în mod unitar și coerent, cât și a angajamentului constant al Franței față de securitatea statelor aliate, contribuind inclusiv la consolidarea Parteneriatului strategic dintre România și Franța.

Discuțiile miniștrilor român și francez de Externe au vizat, de asemenea, situația politică și de securitate preocupantă din Africa Subsahariană, cu accent pe regiunea Sahelului.

Discuțiile pe teme de securitate vor continua astăzi, 3 februarie 2022, cu runda de consultări a Formatului București 9 (B9), la nivelul miniștrilor Afacerilor Externe din statele aliate de pe Flancul Estic, găzduită de ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, cu participarea ministrului pentru Europa și al Afacerilor Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, și, la o sesiune, urmare inițiativei șefului diplomației române, a ministrului ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitry Kuleba.