Acasă Stiri Consultări româno-ucrainene: România vorbește despre minorități, Ucraina despre energie și comerț

Consultări româno-ucrainene: România vorbește despre minorități, Ucraina despre energie și comerț

România cere din nou Ucrainei respectarea drepturilor etnicilor români, conform obligațiilor internaționale asumate

sursa foto: https://romania.mfa.gov.ua

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut, miercuri, 7 octombrie 2020, o rundă de consultări cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe, Vasyl Bodnar, cu obiectivul de a pune în aplicare deciziile luate de cei doi miniștri ai afacerilor externe, Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba, cu prilejul vizitei recente a acestuia din urmă la București, anunță MAE.

Agenda discuțiilor a vizat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent pe situația etnicilor români din Ucraina, securitatea la Marea Neagră, precum și aspecte privind cooperarea în formatele regionale.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat solicitarea ca drepturile etnicilor români să fie respectate în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de Ucraina. A exprimat disponibilitatea României de a sprijini obținerea unor soluții durabile și, în același timp, acceptabile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. A indicat în acest sens propunerile constructive avansate de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu la consultările cu ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmytro Kuleba, de la București, din 8 septembrie 2020.

Cele două părți au convenit continuarea cât mai eficientă a discuțiilor în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și impulsionarea pe mai departe a negocierilor bilaterale privind încheierea Protocolului de cooperare bilaterală în domeniul educației. De asemenea, cei doi interlocutori au discutat și despre proiectele derulate în sprijinul comunității românești.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a punctat importanța realizării de progrese în cooperarea economică și sectorială, cu accent pe creșterea conectivității fizice prin deschiderea punctelor de trecere a frontierei și realizarea de proiecte în domeniul energetic. Cele două părți au fost de acord cu privire la folosirea mai eficientă a mecanismelor de cooperare bilaterală existente, inclusiv cele subsumate Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind cooperarea economică, industrială și tehnico-științifică.

Dan Neculăescu a reiterat susținerea României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei, precum și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului vecin în granițele recunoscute internațional. Totodată, a subliniat importanța avansării procesului intern de reforme din Ucraina, în baza obligațiilor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Potrivit comunicatului oficial al Ambasadei Ucrainei în România, în cadrul negocierilor V.Bodnar a prezentat viziunea țării sale privind prioritățile dezvoltării OCEMN și modalitățile de aprofundare a cooperării dintre state în contextul nominalizării candidaturii sale pentru funcția de Secretar general al Secretariatului internațional permanent OCEMN.

De asemenea, părțile au discutat ”aspectele practice privind înființarea Grupului de lucru ucraineano-român pentru energie pentru a promova exporturile de energie electrică, producția și transportul de gaze naturale, producția și transportul de hidrogen, în special în cadrul Pactului verde european”, precum și despre ”dezvoltarea relațiilor economice dintre Ucraina și România, creșterea volumului de comerț și investiții, precum și privind cooperarea transfrontalieră”, partea ucraineană subliniind necesitatea lansării de către România, în cel mai scurt timp posibil, a trecerii transportului de pasageri cu feribotul ”Orlivka-Isaccea”.

Cei doi oficiali MAE au convenit și coordonarea eforturilor pentru consolidarea cadrului de cooperare regională în organizațiile multilaterale, un accent aparte fiind pus pe Organizația pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, a cărei președinție este asigurată în prezent de România.