Consulul Ambasadei SUA la București îi scrie filosofului Mihai Șora și se...

Consulul Ambasadei SUA la București îi scrie filosofului Mihai Șora și se oferă să îl ajute să își ia viză și să calatoreasca in America

Ambasada Americii la Bucuresti i-a transmis luni un mesaj filosofului Mihai Sora, in care precizeaza ca a fost informat gresit de o agentie de turism ca ar avea nevoie de un act care sa dovedeasca faptul ca detine un loc de veci in Romania pentru a primi o viza de calatorie in Statele Unite ale Americii, pe care cunoscutul filosof, care va implini in acest an o suta de ani, dorea sa le viziteze.Mihai Sora a postat de Ziua Americii un comentariu pe contul sau de Facebook, in care povestea ca in urma cu trei ani, cand incerca sa faca o calatorie in SUA, o doamna de la o agentie de turism i-a spus ca, pentru a obtine viza, va avea nevoie, pe langa dovada unui “depozit” de doua mii de dolari in cont, si de un act care sa ateste ca detine un loc de veci in Romania. Mihai Sora a scris ca, dupa ce a aflat de aceste conditii, a renuntat la vizita in SUA.

Daniel Perrone, consulul general al Ambasadei SUA la Bucuresti, i-a raspuns lui Mihai Sora, tot pe Facebook: “Stimate domnule Sora, ne dorim sa va ajutam sa va indepliniti visul de a calatori in Statele Unite si de a vedea Cascada Niagara. Stiati ca cetatenii in varsta de peste 80 de ani nu trebuie sa se prezinte personal la Ambasada la interviul pentru viza si isi pot trimite dosarul de solicitare a vizei prin posta? Este adevarat. Aflati detalii si informatii despre procedura pe website-ul nostru: http://romania.usembassy.gov/, sau de la amabilii agenti de la call centerul nostru, la: 0317 800 260. Regret sa aflu ca ati primit informatii incorecte de la agentul de turism despre criteriile de eligibilitate pentru o viza turistica; nimic din ceea ce vi s-a spus nu este adevarat. Nu exista o ‘lista’ de lucruri pe care cetatenii romani trebuie sa le aiba pentru a fi eligibili pentru obtinerea vizei. De aceea este bine ca informatiile despre acordarea vizei sa se obtina direct de la sursa, de pe websiteul Ambasadei SUA sau de la call center, nu de la intermediari care nu au intotdeauna informatii actualizate.Asteptam dosarul dumneavoastra de solicitare a vizei si va dorim calatorii placute!
Cu respect,
Dan Perrone
Consul general al Ambasadei SUA la Bucuresti”

Mesajul Ambasadei apare pe pagina de Facebook dupa ce filosoful a postat umratorul mesaj pe 4 iulie: “Ziua Americii.

Acum trei ani – adică ultima dată când am încercat să fac o călătorie în îndepărtatele Americi –, doamna de la agenția de turism ne-a dat o listă lungă (cât o zi de luni) cu actele necesare pentru viză, înainte de interviul care urma să aibă loc, conform procedurii, cu un funcționar al Ambasadei. Luiza, cetățean francez, era scutită de toate aceste formalități (inclusiv de interviu). Mie, însă, mi-au cerut – pe lângă dovada unui „depozit“ de două mii de dolari în cont (n-aș avea de unde să-i adun nici într-un an, darămite într-o lună) – un act care să ateste, „dată fiind vârsta dumneavoastră“, a precizat amabila doamnă de la ghișeu, că posed un loc de veci în România (ceea ce ar fi înlăturat, pesemne, suspiciunea „organelor“ americane că aș dori să emigrez). Loc de veci nu aveam (cum nu am nici astăzi), așa că am renunțat la excursie.

Întâlnindu-ne odată la București și știind cât îmi doresc să ajung acolo, Toma Pavel mi-a promis, la un moment dat, o invitație (care, se pare, ar fi simplificat mult obținerea vizei); dar Toma a uitat de promisiunea lui îndată ce a urcat în avion.

Firește, Americile nu au nevoie, astăzi, de „lamulțianiul“ meu. Și, oricum, am preferat întotdeauna să fac urările față către față, nu prin intermediari. Încă mai sper că voi traversa Oceanul (și voi vedea cascada Niagara). Chiar de va trebui, înainte de bucuria asta, să fac rost de un loc de veci. :)”