Acasă International Continuă instruirea experților electorali din străinătate

Continuă instruirea experților electorali din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu  STS şi AEP au organizat sesiuni tehnice de instruire la Roma și la Londra, în perspectiva organizării în străinătate a alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, potrivit unui comunicat de presă.

Sesiunile de instruire au fost destinate membrilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare propuşi de MAE pentru a face parte din Corpul experţilor electorali din străinătate și pentru a îndeplini atribuțiile de operatori de calculator care vor gestiona Sistemul de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV) în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare organizate în contextul scrutinului parlamentar.

Gestionarea Sistemul de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal, condiţiile şi actele în baza cărora cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot la o secţie de votare din străinătate, comunicarea cu Biroul electoral de circumscripţie nr.43 (străinătate) au fost aspecte abordate în cadrul programului de instruire.

Sesiuni similare se vor desfășura în perioada următoare în Belgia, Germania, Franţa şi Republica Moldova, unde, la scrutinele precedente, s-a înregistrat un flux ridicat de votanţi în cadrul secţiilor de votare.

daniel-ionita_2
sursa foto: Ziarul National.md

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă susținută la Chișinău, că pentru scrutinul din 11 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi 35 de secții de votare, cu 12 mai multe decât la alegerile din 2014.

Din cele 35 de secții de votare, 12 vor fi deschise la Chișinău, iar două la Bălți. De asemenea, la Chișinău vor fi repartizate și cele mai multe buletine de vot din totalul de 87.500.

Diplomatul și-a exprimat încrederea că numărul mare de buletine de vot va fi suficient pentru alegătorii din Republica Moldova.

În Republica Moldova vor putea vota cetățenii români care vor putea demonstra că au domiciliul în Republica Moldova.

Pentru prima dată, la intrarea în secțiile de vot, actele de identitate românești vor fi scanate pentru a preveni votarea multiplă.

De asemenea, în premieră, cetățenii români pot vota prin corespondență. În total, aproape 9.000 de cetățeni români s-au înscris pentru a beneficia de această posibilitate, dintre care aproape 900 din Republica Moldova.

Patru dintre secțiile de votare din Republica Moldova vor fi înființate la cererea alegătorilor, cărora, pentru prima dată, legislația le-a permis acest lucru.

Anterior au fost organizate sesiuni de instruire la Madrid şi la Viena, iar în perioada 16-17 noiembrie a fost derulat un program de instruire prin videoconferinţă pentru membrii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din statele ale căror secții de votare au înregistrat o prezență constantă și moderată în cadrul proceselor electorale anterioare, a mai anuntat Ministerul Afacerilor Externe.