Cooperare româno-franceză pentru depistarea unor persoane bănuite de furturi din TIR-uri aflate...

Cooperare româno-franceză pentru depistarea unor persoane bănuite de furturi din TIR-uri aflate în mers

În urma cooperării cu autoritățile franceze a fost documentată activitatea unei grupări infracționale, formate din cetățeni români, specializate în furturi din autotrenuri aflate în mers. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor, pe teritoriul Franței, este de 3.500.000 de euro.

În perioada februarie 2020 – februarie 2021, poliţiştii Direcției de Investigații Criminale și procurorii DIICOT împreună cu polițiști ai Direcției Generale de Poliție a Muncipiului București, PJ Olt și IPJ Prahova – serviciile de investigații criminale, în colaborare cu Jandarmeria Franceză, au desfășurat în comun activități de urmărire penală.

Au fost efectuate cercetări într-un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul Judiciar din Paris, care a vizat cetățeni români, care ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în comiterea de furturi din autotrenuri aflate în mers, pe autostrăzile din Franța.

Cetățenii români care fac parte din gruparea itinerantă de criminalitate organizată ar fi comis, în perioada mai 2018 – august 2019, 21 de furturi calificate din autotrenuri de marfă.

Prejudiciul de aproximativ 3.500.000 de euro constă în produse cosmetice, electronice și componente IT.

Modul de acțiune al grupului ar fi constat în identificarea societății care comanda transportul de bunuri, identificarea autotrenului și urmărirea acestuia cu autoturisme puternice, prevăzute cu deschidere tip parasolar.

Șoferul experimentat ”se lipea” de autotren, unul dintre ceilalți membri ai grupării escalada plafonul spre capota de la motor, iar, după tăierea prelatei, intra în remorcă, de unde arunca bunurile vizate. Alte persoane au fost însărcinate cu încărcarea lor în vehicule folosite în acest scop.

În dimineața de 17 februarie 2021, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare (7 în București, 3 în Ilfov, 2 în Olt și una în Prahova), care au vizat depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor pe teritoriul francez, precum și indisponibilizarea bunurilor, valorilor sau înscrisurilor de interes în cauză.

În urma acestor activități, au fost depistate două persoane (pentru care au fost emise mandate europene de arestare de către autoritățile judiciare din Franța) și mai multe înscrisuri, care pot fi folosite în probatoriul cauzei. Cele două persoane au fost audiate, fiind reținute, pentru a fi prezentate instanței competente, în vederea confirmării mandatelor emise pe numele lor. Pentru alți șase cetățeni români, au fost emise mandate europene de arestare, întrucât nu au fost depistați pe teritoriul României.