Copii ai etnicilor români din Ucraina au participat la cursurile școlii EuropaNova,...

Copii ai etnicilor români din Ucraina au participat la cursurile școlii EuropaNova, din Bruxelles

DISTRIBUIȚI
sursa foto: ROEXPAT

Sâmbăta trecută, cursurile de la școala românească de weekend EuropaNova s-au desfășurat mai altfel. Printre elevii aflați, de obicei, la curs s-au aflat și copii veniți din Ucraina, copii ce au fost nevoiți sa își părăsească tara alături de părinți, într-o decizie luată de pe o zi pe alta din cauza războiului, anunță ROEXPAT, revista online a comunității românești din Belgia.

“Sunt copii care suferă, copii care au luat plecarea aceasta rapidă ca pe o vacanță și care după un timp au început să nși întrebe părinții când se vor întoarce acasă”, spune Mirela Nita Sandu, vicepreședinta EuropaNova.

Sunt copii care vorbesc limba română și au aflat de școala românească EuropaNova de la prieteni, rude, cunoștințe. Sunt copii care au nevoie de o viață socială normală, care au nevoie să meargă la școală, să relaționeze cu alți copii de vârsta lor, să descopere, să învețe lucruri noi.

“Statul belgian nu a pus în practică, deocamdată, niciun program de integrare în școli a acestor copii. Unii dintre ei au nevoie și de psiholog pentru că suferă din cauza acestor schimbări bruște din viața lor. Cursurile noastre sunt pe categorii de vârste, dar unii frați ucraineni, chiar dacă sunt de vârste diferite, au vrut să stea împreună la curs, așa se simt în siguranță”, ne-a mai spus Mirela Nita Sandu.

Părinții elevilor de la școala EuropaNova s-au mobilizat și au încercat să aducă puțină fericire în sufletele copiilor și părinților din Ucraina prin donarea de diferite lucruri care le-ar putea fi de folos.

Potrivit Mirelei Niță Sandu, ei au nevoie în primul rând de acompaniere, de persoane care ar putea să se ofere voluntari și să meargă cu ei la Oficiul pentru Străini din Bruxelles sau să îi ajute cu traducerea de documente.

Vicepreședinta EuropaNova mai spune că oricine poate sprijini aceste persoane poate  contacta la școala EuropaNova.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.