Guvernul a aprobat miercuri un Program de cooperare între Guvernul României și Guvernul Republicii Portugheze în domeniile limbii, educației, științei, tehnologiei și învățământului superior, al culturii, sportului, tineretului, mass-media și turismului.
Programul va contribui la dezvoltarea relațiilor dintre România și Republica Portugalia în domeniile amintite și va da posibilitatea celor două părți de a desfășura activități culturale și educaționale în vederea promovării culturilor proprii și a cunoașterii culturii celuilalt stat, se arată într-un comunicat de presă.
Documentul cuprinde prevederi referitoare la educație – se menționează predarea, cercetarea și promovarea limbii, literaturii, culturii și civilizației române, respectiv, portugheze, în celălalt stat; partea română își exprimă disponibilitatea de a implementa Proiectul privind predarea cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) în unități de învățământ portugheze în care sunt școlarizați și elevi de origine română
De asemenea, cooperarea dintre cele doua țări va presupune și acordarea de burse, cooperare prin internet, schimbul de informații din domeniul educației, recunoașterea și echivalarea studiilor la nivel pre-universitar, cooperarea științifică și tehnologică, recunoașterea și echivalarea diplomelor universitare, etc.
Colaborarea dintre guvernele celor două țări are în vedere și aspectele legate de Cultură, fiind prevăzută consolidarea cooperării culturale în domeniul cărților, patrimoniului arhitehtonic, arhivelor, artelor plastice, fotografiei, teatrului, dansului, muzicii, cinematografiei, audiovizualului și multimedia.
Documentul menționează, în acest context, activitatea desfășurată de Institutul Cultural Român de la Lisabona și de Institutul Camoes – Institutul pentru Cooperare și Limbă Portugheză, dar și programele de sprijinire a traducerilor și alte programe de promovare a proiectelor artistice din cele două țări.
Programul vizează, de asemenea, și cooperarea în domeniul sportului și tineretului, în domeniul mass-media și al turismului. Programul are o valabilitate de patru ani, cu posibilitatea de prelungire pentru un an.