Copiii români, premianții Şcolilor din Micherechi şi Giula (Ungaria)

Copiii români, premianții Şcolilor din Micherechi şi Giula (Ungaria)

Elevii clasei a VIII-a de la Şcolile Generale Româneşti din Micherechi şi din Giula (Ungaria) s-au bucurat, zilele trecute, de clopoţel pentru ultima dată în această etapă de învăţământ, înainte de vacanţă şi trecerea la forma superioară, a Liceului, din toamna acestui an.

La ambele manifestări a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alţi clerici din cadrul Episcopiei, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La serbarea de la Micherechi au mai participat Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Giula, Andreea Monica Radu, Secretar II al Ambasadei de la Budapesta, Tiberiu Iuhas, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Ana Sárközy, directorul Şcolii Generale din Micherechi, Angelica Puskár, directorul Grădiniţei din Micherechi, Margareta Tát, cadrele didactice şi elevii Şcolii Generale din Micherechi şi mulţi părinţi.

Elevii au primit cărți din partea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, a Autoguvernării Româneşti Locale din Seghedin, a Autoguvernării Locale a Romilor din Micherechi, a Asociaţiei Sportivilor din Micherechi şi a Pastorului Petrică Creţu, iar Primăria din Micherechi a dăruit premii şi unor cadre didactice din partea Şcolii, între care s-a numărat Prof. Mihai Boca, Dirigintele clasei a VIII-a, anunță basilica.ro

Şcoala Generală Românească din Micherechi numără în prezent 121 de elevi şi 14 cadre didactice, pe când Grădiniţa dispune de 64 de copii, 6 educatoare şi 3 îngrijitori.

Și Liceulul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula (Gyula) a găzduit festivitatea de absolvire a celor 21 de elevi din clasa a VIII-a a Şcolii Generale din acest oraş. La Giula funcţionează în acelaşi imobil Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, Şcoala Generală Românească şi Căminul de elevi, care dispun de toate accesoriile necesare procesului de învăţământ.

La festivitate au luat parte Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, însoţit de clerici din cadrul Episcopiei, Consulul General Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula, Tiberiu Iuhas, Preşedintele AŢRU, Maria Gurzău Czeglédi, Directorul Liceului, Ana Radici Repisky, Director-Adjunct, Edit Sós, Preşedintele Asociaţiei „Pro Discipulis”, care funcţionează în cadrul Liceului Românesc din Giula începând din anul 2004, cadrele didactice de la Şcoala Generală şi Liceu, elevii celor două instituţii de învăţământ românesc, părinţii elevilor şi alţi invitaţi.

La Liceul şi Şcoala Generală din Giula învaţă un număr de aproximativ 380 de elevi, sub îndrumarea a 36 de cadre didactice.