Costumele tradiţionale româneşti prezentate în SUA

Costumele tradiţionale româneşti prezentate în SUA

11 ii tradiționale româneşti, autentice şi unicat vor fi prezentate, pe 1 decembrie, la New York pentru a celebra Ziua Națională a României.

Iile din Colecția “Flori de IE” au fost restaurate, analizate şi certificate de către un expert etnograf, care a stabilit astfel valoarea istorică a acestora. Piesele provin din toate regiunile geografice ale țării.

“Flori de IE” a fost completată, la începutul anului 2015, cu o serie de ii noi, reflectând un concept unic, ce readuce în prim plan ia autentica românescă și păstrează totodată linia cromatică și simbolistica originare.

Modele vechi sunt astfel transpuse pe pânză nouă, piesele fiind, de asemenea, realizate integral manual, din materiale delicate, cu broderii ample și aspectuoase, la fel ca prototipurile după care sunt create.

Fondatoarea și directorul Asociației “Flori de IE”, Cristina Chiriac, definește constituirea și scopul colecției astfel: “Flori de IE este un concept de suflet, pe care ne dorim să îl descopere cât mai mulți iubitori de artă, de tradiții românești și de frumos. Atât colecția de ii vechi, cât și piesele contemporane ce reproduc modelele autentice reprezintă o frântură din istoria neamului românesc, o poveste ce a dăinuit în timp, iar misiunea acestui proiect este aceea de a continua această poveste, de a o promova peste tot în lume și de a nu lăsa ca această comoară inestimabilă, ia românească, să se piardă odată cu trecerea timpului“.

Expoziția de la ICR New York va cuprinde o selecție de 11 costume populare românești, reprezentative pentru colecția “Flori de IE”. Acestea vor fi expuse pe manechine. Fiecare exponat va fi însoțit de note explicative, care, pe lângă datele tehnice (material, dată, zona etnografică de proveniență), vor prezenta publicului “povestea” fiecărei ii în parte.

Atmosfera expoziției va fi completată vizual de proiecții video, iar auditiv, de un fundal muzical cu vechi înregistrări ale Mariei Tănase și alte cântece populare românești. Expozitia gazduita de ICR New York va avea vernisajul pe 1 decembrie si va putea fi vizitata pana pe 10 decembrie 2015.