Cozi uriașe la pașapoarte. Răspunsul ministrului

Cozi uriașe la pașapoarte. Răspunsul ministrului

FADERE (Federația Asociatiilor de Români din Europa) solicită ministrului de Interne Carmen Dan, să rezolve de urgență situația creată la ghișeele de eliberare a pașapoartelor. De la începutul lunii august în fața ghișeelor pentru eliberarea pașapoartelor s-au format cozi uriașe din cauza neadaptării acestor servicii la valul mare de români care vin din strainătate în vacanța și doresc să iși schimbe si documentele. ”Dacă doamna ministru nu va rezolva cu maximă urgență această problemă, FADERE va face plângere penală împotriva acesteia. Este inadmisibil ca după 10 ani să spui că încă eşti luat prin surpindere de românii care în luna august vin în număr mare în țară și doresc să își înoiască documentele. Statul român încă nu s-a obișnuit cu ideea că 25% dintre cetățenii săi sunt plecați în afara țării. Este revoltător că un cetățean român care vrea să îşi petreacă două săptămâni de concediu împreună cu familia, să îşi piardă jumătate din timp pe la ghișee. I-am văzut pe politicieni întrebându-se de multe ori, de ce românii din diaspora nu se întorc acasă. Situația de față poate fi un exemplu. După ce ai locuit câțiva ani într-o țară occidentală, îți vine greu să mai accepți bătaia de joc dâmbovițeană a statului fața de cetățean”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

În răspuns la această sesizare a FADERE, ministrul Carmen Dan a anunțat că susține prelungirea valabilității pașapoartelor, până la zece ani, pentru persoanele care au depășit vârsta de 25 de ani, precum și faptul că, pentru a evita cozile de la ghișee, românii din afara granițelor, au la dispoziție posibilitatea programării online, precum și posibilitatea obținerii pașaportului la consulatele României.

În același timp, ministrul a anunțat că în 16 județe se lucrează inclusiv în zilele de sărbătoare legală și că au fost anulate concediile angajaților, iar măsura ar putea fi extinsă și în alte cazuri dacă va fi nevoie.

Totodată, Caremn Dan a mai anunțat că în scurt timp la unul din mall-urile din București va fi deschis un centru pentru eliberarea acestor documente, dar a reamintit românilor din afara țării că în Uniunea Europeană cartea de identitate este suficientă pentru a te legitima.